Majitel Central Group: Hypotékářů na trhu ubývá. Byty teď kupují lidé jako ochranu před inflací

9. duben 2022
2 x 2

S inflací rostou i ceny hypoték. „Donedávna bylo možné vyřídit hypotéku za 1,7 procenta, teď už se to dostává k pěti procentům a bude to mířit možná k šesti,“ odhaduje Dušan Kunovský, zakladatel a jediný majitel největšího českého stavitele bytů Central Group. „Tohle omezení dostupnosti se týká zhruba dvaceti třiceti procent našich klientů. Jednoznačně nám teď ubývá takzvaných hypotékářů, úvěrářů. Ale zase roste počet lidí, kteří do bytů ukládají úspory.“

Tito noví klienti jsou podle Kunovského lidé, kteří nákup nemovitosti chápou jako ochranu před investicí a bezpečnou investici. „Inflace přesahuje jedenáct procent a po pádu Sberbank už ani v bankách lidé necítí bezpečnost,“ říká o motivacích kupců Kunovský.

Čtěte také

„Bytový trh rostl v minulých letech průměrně o patnáct procent ročně. To se asi logicky zpomalí. Ale stále vždy platilo, že v době turbulencí a krizí je nejjistější investicí nemovitost.“

„Takže na jedné straně ubývají úvěráři a hypotékáři, ale nahradili je a dokonce převýšili ti, co nehledají bezprostředně bydlení pro sebe a svoje děti. Neberou to tak, že kupují byt primárně kvůli výnosům z nájmu. Ale že tam uloží svoje prostředky, aby byly ochráněny před inflací. A přidaná hodnota k tomu jsou ty možné výnosy z nájmu,“ říká Kunovský.

V Praze se teď byty prodávají byty za 144 tisíc korun za metr čtvereční. „My se držíme zhruba o deset tisíc korun na metr níže. Poptávka je nadále obrovská,“ dodává.

Nákup bytů Rusy? Bezpečnostní riziko

Kunovský poté, co Rusko napadlo Ukrajinu, vyhlásil, že nebude prodávat nemovitosti Rusů a Bělorusům, pokud se písemně nedistancují od politiky svých vlád. „To, co se děje na východě, je absolutně šokující věc, na kterou chceme reagovat jak byznysově, tak lidsky. To nepatří do lidské civilizace,“ říká podnikatel.

Čtěte také

„Je pravda, že Rusové tvořili donedávna zhruba deset procent naší klientely. Takže přicházíme o deset procent našeho zisku. Ale v této šokující době to vnímám tak, že jasné stanovisko je důležitější než zisk. Navíc nás má Rusko po kauze Vrbětice za nepřátelský stát. Koupě nemovitostí občany nepřátelského státu je i určitým bezpečnostním rizikem,“ vysvětluje Kunovský.

Jak Central Group pomáhá lidem z Ukrajiny? Jak se vyvíjí investice na Žižkově? Ptá se Petr Šimůnek.

autoři: Petr Šimůnek , kac
Spustit audio

Související