Mají mít kuřáci právo na vlastní podniky?

16. září 2015
Radiofórum

Ochrana společnosti před tabákovým kouřem se bude muset zvýšit. Na zákazu kouření v restauracích se shodne většina politiků i veřejnosti (78 %).

Vláda však sněmovně překládá návrh zákona, podle kterého by se nesmělo kouřit ve vnitřních prostorách všech provozoven stravovacích služeb.

Někteří právníci upozorňují, že jde i o místa, kde se podávají pouze nápoje, tedy i bary. Nápoj je prý totiž považován za pokrm.

Možnost stavebně oddělených kuřáren se povoluje u mezinárodních letišť, budov souvisejících s veřejnou dopravou a u uzavřených oddělení psychiatrických nemocnic.

Zda budou smět existovat kuřácké kluby, zůstává otázkou. Vládní návrh nic takového nezmiňuje.

Měli by být kuřáci vykázáni pouze do domácího prostředí či na ulici? Anebo by měli mít právo na podniky, ve kterých si budou smět kouřit na vlastní riziko?

A je správné navrhovat normu, o jejímž obcházení se už veřejně diskutuje na sociálních sítích?

Hostem Lucie Vopálenské bude ve středu 16. září od 19:10 advokát Martin Holub z kanceláře Šafra a partneři.

Pokud chcete říct svůj názor do vysílání, vyplňte náš formulář a my vám zavoláme! Svůj názor můžete napsat do diskuse pod článkem.

autor: luv
Spustit audio