Magazín Leonardo - Technika

15. září 2014

Výuková simulace Československo 38 - 89 se chystá do škol

Výuková simulace nejen pro středoškolské hodiny dějepisu s názvem Československo 38 - 89 má za sebou několik let vývoje a vstupuje do poslední fáze testování. Od příštího roku bude školám k dispozici zdarma.

Na jejím vývoji spolupracují Filozofická fakulta UK s Matematicko-fyzikální fakultou UK a také s Ústavem pro soudobé dějiny AV ČR.

Tento projekt přesvědčí studenty o tom, že historie je živá, že se stále vytváří a že může bavit celou třídu. Se spoluautory projektu Vítem Šislerem a Jaroslavem Pinkasem, kteří působí na FF UK, jsme mluvili o základních principech simulace, o metodách vzdělávání, které přitáhnou studenty i učitele, a také o tom, že díky vlastnímu pohledu na události a fakta z naší historie budou studenti znát příběh Československa lépe, než kdyby znali jen ta fakta.

Magazín ovšem zahájíme krátkým výletem do úplně jiné oblasti, totiž do oblasti techniky, která zatím vypadá velmi fantasticky. Budeme mluvit o projektu ponorky, která by se měla pod vodou pohybovat nadzvukovou rychlostí.

autor: mrk
Spustit audio