Maďarský premiér Orbán se nejeví jako spolehlivý týmový hráč, myslí si místopředsedkyně Evropské komise Jourová

11. červen 2022
2 x 2

Byznys v Evropě očima nejvlivnější ženy Česka, tedy místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové. Prozradí, jak současná krize mění fungování Evropské unie a jestli už má jasno o své případné kandidatuře na českou prezidentku, ptá se Petr Šimůnek.

Jak vypadá práce místopředsedkyně Evropské komise v bezprecedentních v časech, kdy mj. zuří válka na Ukrajině?

Je to vlastně krizové řízení, kdy leccos schvalujeme na místě, když se potkáme s šéfkou a s komisaři. Ale obrovská spousta věcí se řeší písemnými procedurami, které probíhají 24 hodin denně. Je to hodně hektické a je to pod tlakem vědomí, že nesmíme rozhodnout špatně, protože teď činíme rozhodnutí, která budou mít vliv na dekády dopředu.

Navíc musíte rozhodovat rychle...

To je jeden z těch faktorů, které se pojí ke krizovému řízení – a kdy se pomalé reakce „trestají“.

Čtěte také

Ve vaší agendě je agenda spojená s evropskými hodnotami a transparentností, což je taková zdánlivě efemérní záležitost. Ale jaký má teď válka vliv na hodnotový základ Unie?

Bez společných hodnot bychom tu situaci nemohli zvládat, protože to jsou tak základní věci, které ovlivňují naše rozhodování, že kdybychom si měli vysvětlovat, jak kdo chápe solidaritu, mír nebo soudržnost... tak teď o těchto hodnotách příliš nehovoříme, ale fungují nám v praxi, a to i po linii transatlantické – znovu jsme se našli se Spojenými státy a dalšími partnery, kteří patří k demokratickému světu. A toho si velmi vážím…

Jedna ze zemí EU se ale stále jeví jako něco, kdo takzvaně kazí hru – Maďarsko.

Já už jsem to formulovala tak, že maďarský premiér Viktor Orbán se nejeví jako spolehlivý týmový hráč. Potřebujeme hrát týmově a já mu nemám za zlé, že prosazuje maďarské zájmy, pokud jde o třeba o ropu, protože tam dopady sankcí jsou asymetrické a některé státy si mohou dovolit více, některé méně. Ale jeho bojový pokřik: „Teď jsem vybojoval to či ono“, „Jezdím do Bruselu ,bojovat‘“ a „Jedu tam jednat skoro s nepřáteli“ – to si myslím, že nám velmi vadí.

A říkáte mu to?

On se mnou nemluví a já jsem s ním, upřímně, také dlouho nemluvila. Protože jsem ho před dvěma lety asi dost naštvala svým diplomatickým jazykem, ze kterého nejsem ochotná ustupovat. Protože někdo to natvrdo občas říct musí.

Česko už má jednu kandidátku na prezidentku, připojíte se?

Je to nepravděpodobné. Jednak už je dost pozdě a jednak mám v Bruselu úkol, který se teď jeví jako čím dál urgentnější… Víceméně jsem rozhodnutá, že kandidovat nebudu.

Celý rozhovor s Věrou Jourovou si poslechněte v audiozázamu pořadu 2x2.

Spustit audio

Související