Má policie určovat, co je terorismus na internetu? „Je otázka, co to bude znamenat,“ váhá Koubský

25. únor 2022

Hodinu. Přesně tolik mají provozovatelé internetových serverů na to, aby smazali teroristický obsah ze svých stránek, pokud jim to nařídí policie. Počítá s tím návrh zákona proti šíření teroristického obsahu, který představilo ministerstvo vnitra. „Ve většině případů je to technicky zvládnutelná lhůta. Jestliže je taková obsah přesně identifikován, nevidím mnoho důvodů, proč s jeho mazáním otálet,“ komentuje návrh Petr Koubský, redaktor Deníku N.

K odstranění potenciálně závadného obsahu může podle chystaného zákona vyzvat provozovatele policie, konkrétně protiteroristický útvar. Případné neuposlechnutí nařízení pak internetové hostingy vystavuje poměrně vysokým pokutám.

„Ty mají být až ve výši 200 tisíc korun. V případě opakovaných prohřešků pak maximální sankce dosáhne až čtyř procent obratu firmy za uplynulý rok,“ přibližuje David Slížek, šéfredaktor internetového serveru Lupa.cz.

Je otázka, co všechno se do takto pojatého nařízení vejde. Kde končí definice toho, co je terorismus.
Petr Koubský

Za teroristický obsah nařízení považuje materiály nebo příspěvky, které glorifikují či obhajují terorismus, snaží se někoho získat k účasti na teroristických akcích nebo poskytují návody k výrobě výbušnin a dalších zbraní, které se k terorismu mohou použít.

„Je otázka, co všechno se do takto pojatého nařízení vejde. Kde končí definice toho, co je terorismus, protože to není úplně jasně vymezený pojem,“ říká Koubský a dodává:

„Pokud se ale někdo bude snažit dát na internet návod, jak co nejlépe vystřílet základní školu, tak jsem všemi deseti pro, aby to odtamtud zmizelo co nejrychleji a aby byl dotyčný dopaden a potrestán.“

Myslím si ale, že je v pořádku, že v těchto věcech je evropská legislativa jednotná.
Petr Koubský

Nová norma reaguje na evropské nařízení z dubna loňského roku, které má začít platit napříč Evropskou unií letos v červnu.

Čtěte také

„U nás se podobný obsah na internetu vyskytuje velmi vzácně, což je samozřejmě dobře. Myslím si ale, že je v pořádku, že v těchto věcech je evropská legislativa jednotná. Koneckonců co my víme, jak bude vypadat naše společnost za pět nebo deset let,“ připomíná Koubský.

Přesto tento zákon vzbuzuje i pochybnosti. „Problém by nastal ve chvíli, kdy nějaký stát začne vykládat tento pojem příliš široce. Půjde o praxi, která se ustálí a která se bude používat. Možná bude časem na místě a zapotřebí proti tomu zákonu protestovat a říkat, že se zneužívá. Ale s tím počkejme, až jak to doopravdy bude vypadat,“ vyzývá redaktor Deníku N.

Další pokuta pro Apple

Celkem už pátou pokutu – opět ve výši pěti milionů eur – dostal americký gigant Apple od nizozemského úřadu na ochranu hospodářské soutěže. Jádrem sporu je umožnění provozovatelům seznamkových aplikací používat pro platby za své služby i jiné nástroje, než je vlastní systém Applu.

Čtěte také

„Aplikace, respektive jejich tvůrci by se tak vyhnuli povinnosti platit Applu z každé transakce třicetiprocentní poplatek,“ vysvětluje Slížek.

Americká firma sice přišla hned s několika návrhy technického řešení. Nizozemský úřad ale došel k závěru, že se Apple snaží nasazení platebních bran zbytečně komplikovat. „Jeden z návrhů řešení například vyžadoval, aby provozovatel vyvinul v podstatě novou aplikaci. Apple nechtěl připustit, aby mohli upravit své stávající řešení,“ popisuje Slížek.

Jsme tady svědky boje o definici toho, co majitel platformy může a co nemůže dělat.
Petr Koubský

„Je to snaha uhájit svou monopolní sílu za každou cenu. Dneska je to Nizozemsko, zítra to bude nějaká jiná země a pozítří celý svět, pokud tomu nechají volný průběh,“ myslí si Petr Koubský.

Podle něj tak spor dávno přerostl jen nizozemské seznamky: „Ty Apple nevytrhnou. Ale třicetiprocentní poplatek po celém světě, to je úplně jiná záležitost. Jsme tady svědky boje o definici toho, co majitel platformy může a co nemůže dělat.“

Poslechněte si celou debatu Davida Slížka s Petrem Koubským.

Společně probrali také chystanou novinku Reels, kterou chce Facebook konkurovat TikToku. Nebo spor o to, zda by mělo být možné v internetové televizi při zpětném zhlédnutí přeskakovat reklamy. Televize Prima je přesvědčená, že ne. A hrozí tak odchodem z nejrozšířenější IPTV v Česku – O2 TV.

autoři: David Slížek , Ondřej Skácel
Spustit audio