Má být podle vás očkování povinné, nebo ne?

13. leden 2015
Radiofórum

Záškrt, tetanus a černý kašel, spalničky, zarděnky a příušnice – tato a další spojení znají velmi dobře především rodiče, dětští lékaři a další specializovaní lékaři. Společným jmenovatelem je povinné očkování dětí.

Podle návrhu novely zákona mají hrozit tisícové sankce lidem, kteří nechtějí dát svým potomkům povinné vakcíny. A až miliony korun by pak platili pediatři, kteří je k očkování nepřesvědčí.

Část poslanců se k projednávané novele zákona o ochraně veřejného zdraví postavila odmítavě. Přísné postihy za porušení povinného očkování by měly podle nich ze zákona zmizet.

Dalším politikům vadilo, že se děti bez předepsaného očkování nedostanou do školek, dětských skupin nebo na některé dětské akce.

Jak je očkování povinné v ostatních zemích EU a ve světě? Jsou jím děti podle vás ohrožovány, nebo ochraňovány?

Jaké jsou nejčastější předsudky ohledně očkování? A do jaké míry by o něm měli rozhodovat rodiče a do jaké míry lékaři?

Hostem Zuzany Rejchové byla v úterý 13. ledna od 19:10 Martina Suchánková, předsedkyně spolku Rozalio, který se snaží o lepší informovanost a svobodnou volbu v očkování pro rodiče.

autor: Susana
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.