Lukáš Jelínek: Piráti odvahu ke svému ideovému coming outu teprve hledají

23. květen 2023

Když perou politické strany špinavé prádlo, nijak pěkně to nevoní. Tím spíš si mohli Piráti svoji poslední šlamastyku odpustit. Jenže jsou v křeči. Na tři ministry mají čtyři poslance a co chvíli je někdo obviňuje z progresivismu a levicovosti. To potom ujedou nervy i samotnému předsedovi.

Naposledy Ivana Bartoše vytočila známá pirátská rebelka, která však byla nedávno zvolena do republikového výboru, Jana Michailidu. Podobné problémy s ní byly už dříve, když se vyznala ze sympatií k demokraticky pojatým idejím komunismu.

Čtěte také

Ukázala se být pečlivou čtenářkou Karla Marxe a dalších teoretiků dělnického hnutí. Před studenty filozofie či politologie by své uvažování nejspíš obhájila. Jenže Piráti jsou strana převážně „ajťácká“, jež si na dlouhé filozofování nepotrpí. Spoustě jejich členů stačí zjednodušená rovnice „komunismus rovná se fašismus, tedy zlo“. A šmytec.

Však si taky Jana Michailidu doteď sype popel na hlavu a připouští, že už by svoji politickou orientaci popsala jinak. Z podstaty přesto neslevila a čerstvě se zúčastnila akce Dny antikapitalismu 2023, pořádané marxisticky orientovanou Nadací Rosy Luxemburgové ve spolupráci se Socialistickou solidaritou.

Pirátská pestrost myšlenek

Na to jí dal Bartoš přes sociální sítě školení o zhoubnosti ideologií, které v minulosti stály miliony životů, a vzkázal, že by měla svoje fungování ve veřejném prostoru přehodnotit. Michailidu si na oplátku postěžovala, že Bartoš „jede antikomunistickou ódu“, a hájila se tím, že se zúčastnila přednášek o roli avantgardního umění v revolučním hnutí a o ukrajování lidských práv v současném Polsku a Maďarsku.

Čtěte také

Kdyby Piráti neseděli v pravicové vládě s převahou konzervativců, nejspíš by aktivity své členky, jinak odbornice na psychotropní látky, jejich regulaci a využití ve společnosti, blahosklonně přešli.

Protože ale co chvíli od někoho z koaličních partnerů slyší, že jsou levicoví, a Andrej Babiš si je coby tzv. progresivisty rovnou vybral za hlavní soupeře, dávají si na svůj mediální obraz dobrý pozor.

Přitom by nebylo až tak těžké a už vůbec ne zavádějící říct: Ano, jsme liberální, volnomyšlenkářští, výrazně proevropští a máme i levicově smýšlející členy. Jenže nechtějí ohrozit svoje vládní působení a na střet s tradicionalisticky vyladěným Babišovým hnutím ještě nejsou připraveni.

Čtěte také

Ale je tu ještě jeden aspekt, který by si měla uvědomit Jana Michailidu. Za Piráty v současnosti jdou převážně středoví voliči, kteří nestojí ani o hlasatele konservativismu a národovectví, ale ani o Piráty v hávu nové levice. A poněvadž tento typ umírněného elektorátu bývá nestálý, ba přelétavý, neradno jej dráždit.

Leda by Piráti předvedli coming out se vším všudy. Vždyť přece vznikli jako strana více méně antisystémová a výrazně kritická k politice, jaká se zde provozovala po několik desetiletí. Podobně jako Zelení jsou u nás i v cizině rozkročení až ke krajní levici, s čímž souvisí též pestrost myšlenek, ke kterým se hlásí.

Lukáš Jelínek

Takový coming out by však vyžadoval důkladnou teoretickou a argumentační přípravu, na níž strana zaměstnaná vládním angažmá nemá čas. Možná také proto se Piráti na nedávném celostátním fóru nedokázali shodnout ani na novém znění ideové části stanov a poněkud anachronicky mají dál za stěžejní cíl svobodu internetu. Což je, přiznejme si, dost málo. 

Autor je politický analytik

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.