Lukáš Jelínek: Na armádě šetřit, či nešetřit?

3. duben 2020

V umění navrhovat rozpočtové výdaje jsou čeští politici nedostižitelní. Zvlášť když se blíží volby.

Koronavirová epidemie jejich nadšení jen umocňuje. Že je nutné pomoct zaměstnancům bez práce, živnostníkům bez zákazníků a firmám bez zakázek, je jasné. Ekonomika se musí točit dál a naše kupní síla musí zůstat zachována. Dostihy se ale mezi stranami vedou o to, kolik komu dát, ať už formou mimořádné dávky, nebo kompenzace.

Čtěte také

Když se ale stočí řeč na to, odkud brát, dochází politikům řeč. Zrušení účtenkové loterie nebo osekání bezplatného jízdného přinese jen drobné. Stejně tak redukce provozních nákladů ministerstev, o které ráda hovoří opozice. Propouštět státní zaměstnance v době, kdy i bez toho hrozí růst nezaměstnanosti, také není optimální. Stát by měl nyní práci lidem hledat, ne ji brát.

Nakonec to stejně bez výrazného rozpočtového deficitu nepůjde. Smiřme se také s tím, že si stát bude půjčovat. Dokonce i mnozí ekonomové připouštějí, že ve stavu války, kterému se nynější situace blíží, není čas se vztekat nad dluhy.

Když už ale zazněl termín „válka“, nelze se nezastavit u jedné z rozpočtových kapitol, která není úplně titěrná. Řeč je o ministerstvu obrany. Letos dostalo 74 miliard, to je 1,3 % HDP.

Bližší košile než kabát

Čtěte také

Podle našich závazků vůči Severoatlantické alianci by měl rozpočet obrany během pěti let skokově vzrůst na 133 miliard, tedy na dvě procenta HDP. Členové Babišova kabinetu už hovoří o tom, že tento slib padá. Cuká se jen šéf resortu Lubomír Metnar, který ale patří k nejméně slyšitelným ministrům.

Jenom letos měla být armádě nakoupena technika za 75 miliard – obrněné transportéry, radary, děla, ruční zbraně nebo rakety krátkého doletu. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček sice tvrdí, že 80 miliard vojenských úspor nehraje žádnou roli, ale jeho sociálnědemokratického kolegu z kultury Lubomíra Zaorálka straší, že „budeme narvaní klasickými zbraněmi za spoustu miliard“, zatímco „proti aktuálním hrozbám budeme bezmocní“.

Fakt je, že nyní by měly prostředky prioritně směřovat do zdravotnictví, sociální oblasti, ale i na vědu a výzkum. Přesto je kvůli dlouhodobému financování obrany a závazkům k NATO oheň na politické střeše. Koalice ANO a ČSSD plánuje úspory, podporují ji komunisté, okamurovci a Piráti.

Čtěte také

Za argumenty jim slouží neúspěšné mise Severoatlantické aliance, jako byla ta v Afghánistánu, nebo spory uvnitř NATO, zejména mezi Tureckem a Řeckem. Spojené státy mají tendenci se izolovat a francouzský prezident Macron hovoří o „mozkové smrti“ aliance.

Argumenty zastánců výdajů na zbrojení shrnul předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, podle kterého devastující účinky koronaviru na ekonomickou a sociální oblast bezpečnostní situaci ve světě rozhodně nezlepší. Patrně vychází z toho, že ani nákaza státy nepřiměje k užší spolupráci, ale že převáží přístup „bližší košile než kabát“.

Lukáš Jelínek

Kus pravdy mají jedni i druzí. Najdou ale kompromis? Může jím být předřazení domácích nákupů pro armádu před těmi zahraničními. Dá se rozumět tomu, že Donald Trump chce pumpovat peníze do amerického průmyslu, ale náš zájem by měl být stejný. Logické by mělo být nakupovat pro vojáky přednostně to, co se dá využít i v situacích podobných dnešnímu nouzovému stavu. A v neposlední řadě se nesmí ani v armádě šetřit na lidech – jejich skutečnou cenu si totiž uvědomíme, až když jde do tuhého.

Autor působí na Masarykově demokratické akademii (blízké ČSSD)

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.