Lukáš Jelínek: Babiš brzdí výběr šéfa žalobců

29. červen 2021

Hledání nového nejvyššího státního zástupce vyvolalo nečekaný politický spor, ve kterém chování jednotlivých aktérů ovlivňuje nejen horká současnost, ale i minulé zkušenosti. O tom, že je Marie Benešová (za ANO) kontroverzní ministryní spravedlnosti, jež si tu a tam nevidí do úst, není pochyb. S tím koresponduje i arogance, s níž odmítla konzultovat výběr šéfa žalobců s opozicí.

Přitom se jedná o křeslo, jehož držitel má slušnou šanci přečkat i několik vlád. To byl ostatně i případ končícího Pavla Zemana.

Čtěte také

Ministryně postupovala podle svého nejlepšího vědomí a svědomí – a sáhla po Zemanově prvním náměstkovi Igoru Střížovi. Tento absolvent pražské právnické fakulty z roku 1986 má za sebou pestrou minulost, včetně práce na vojenské prokuratuře na sklonku komunistického režimu. Tento úlet z mládí mu vyčítá třeba občanskodemokratický poslanec Marek Benda.

Stříž se ale nezamlouvá ani komunistickému předákovi Vojtěchu Filipovi. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek by ve Střížově jmenování viděl jen provizorní řešení.

Benešovou ale mohla zaujmout i jiná profesní etapa Igora Stříže. Před necelými patnácti lety, kdy se spekulovalo, zda nedochází k zametání vyšetřování někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) pod koberec, a kdy se Benešová blýskla výrokem o justiční mafii, si Stříž zachoval čest. Tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Reneta Vesecká neoprávněně odvolala olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. Stříž mu dělal náměstka a solidárně se svým nadřízeným rezignoval na svůj post.

Když neřízená střela překročí svůj stín

K této době se váže ještě jedno jméno – Zdeněk Koudelka. Někdejší poslanec za sociální demokracii a nynější člen hnutí Trikolora byl v letech 2006-2011 náměstkem Vesecké, o níž lze směle říct, že byla tehdy úhlavní soupeřkou Marie Benešové.

Čtěte také

Dobře informovaný server Lidovky.cz spadající pod holding Agrofert v neděli napsal, že právě Koudelku by si za nejvyššího státního zástupce přál premiér Andrej Babiš (ANO). Proti by nejspíš nebyl ani prezident Miloš Zeman, poněvadž k němu byl Koudelka vždy naprosto loajální.

Zkrátka a dobře, Benešová nečekaně vyrazila do bitvy, v níž má proti sobě premiéra s prezidentem. Věru zapeklitá situace. Vždyť třeba na demonstracích Milionu chvilek pro demokracii se opakovaně volalo po hlavě Benešové, poněvadž prý drží nad obviněným Babišem ochrannou ruku. Byla též v podezření, že za šéfa žalobců navrhne nějakou spornou figuru mimo strukturu státních zastupitelství.

Místo toho se zachovala profesionálně a v zájmu kontinuity navrhla Stříže, byť je v týmu Pavla Zemana, jenž Benešové vyčítá tlak, který přispěl k jeho rezignaci. Zároveň se ale na rozdíl od politické opozice Pavel Zeman z obav ze zadrhnutí justičního kolosu přimlouval, aby jeho nástupce jmenoval ještě tento kabinet.

Čtěte také

Vše má teď v rukou Andrej Babiš. Když mu Benešová neudělala radost s Koudelkou a doporučila Zemanova Stříže, přiklání se premiér k názoru středopravicového tábora, aby na příštího nejvyššího státního zástupce ukázala až nová vláda po volbách. Když byl na tento personální tah dotazován o víkendu, reagoval typicky babišovsky: Já to teď neřeším, teď řeším tornádo a koronavirus.

Ve finále se může stát, že k nelibosti Pavla Zemana i Marie Benešové vláda výkonem vedoucí funkce Stříže jenom dočasně pověří. A pak ať se namáhá příští osazenstvo Strakovky. No a kdyby měl na podzim hlavní slovo opět Babiš, svou by si prosadil snadněji.

Lukáš Jelínek

Na nedávné jednání kabinetu premiér bod jmenování nejvyššího státního zástupce nezařadil. Zjevně se bude ještě zákulisně licitovat. To není dobré znamení. Zvlášť když neřízená střela Marie Benešová pro jednou překročila svůj stín a pokusila se státní zastupitelství stabilizovat.

Autor je politický analytik

Spustit audio