Jan Januš: Marii Benešovou čeká do voleb jediný úkol. Prosadit svého nejvyššího státního zástupce

23. červen 2021

Vláda bude brzy projednávat jméno nového nejvyššího státního zástupce a dost možná jej i jmenuje do funkce. Alespoň soudě ze slov ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), která pronesla v nedělní Partii na Primě. Byť to odmítla potvrdit, z jejího vystoupení je nejpravděpodobnější, že coby nového šéfžalobce navrhne Igora Stříže. Tedy současného prvního náměstka na konci června z funkce odcházejícího Pavla Zemana.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale může být proti, podle Lidových novin by chtěl do funkce Jeronýma Tejce, někdejšího vlivného sociálně demokratického poslance a nynějšího náměstka Marie Benešové.

Čtěte také

S Igorem Střížem jako s případným novým nejvyšším státním zástupcem má pak problém například ODS, podle níž stál za kontroverzním zásahem na Úřadu vlády v roce 2013. Nynější opoziční strana už dokonce avizovala, že jej bude chtít v případě svého povolebního vládního angažmá odvolat.

I přes to všechno je ale jmenování nového nejvyššího státního zástupce nejdůležitějším úkolem, který by měl právě resort spravedlnosti do voleb ještě zvládnout. A to tak, jak navrhne právě Marie Benešová. O legislativu totiž už v tuhle chvíle nejde. Nebo respektive nejde o tu z ministerstva spravedlnosti.

Předvolební kampaň

Stavební zákon, zdravotnické věci či nová volební pravidla patří pod jiné resorty. To, o čem se na ministerstvu spravedlnosti mluví léta, ať již to jsou hromadné žaloby, nové procesní kodexy, revize justiční soustavy či zásadní reforma exekucí a insolvencí, není v příštích měsících dotažitelné.

Čtěte také

A tak se hodí zejména přichystat a následně předat shrnutí dosavadních prací a v odborných věcech zajistit jejich kontinuitu. K tomu začínat u těchto reforem znovu od začátku totiž není žádný důvod. Naopak bude ideální, když je co možná nejdříve po volbách začne projednávat nová Poslanecká sněmovna.

Kontinuální cestou chce Marie Benešová podle všeho jít i v případě jmenování nového nejvyššího státního zástupce. Není žádný důvod k tomu, aby zůstával takto důležitý úřad neobsazený. Ministryně spravedlnosti by měla na vládě zařídit, aby se nový šéfžalobce ujal své funkce co možná nejdříve poté, co ji Pavel Zeman opustí.

Ne ani snad kvůli obavám, že by pouhý statutární zástupce nejvyššího státního zástupce nemohl vykonávat veškerou agendu, byť samozřejmě je lepší jakýmkoliv právním nejasnostem a případným sporům předcházet.

Čtěte také

Ale vyřešit jmenování nejvyššího státního zástupce nyní a co nejrychleji je důležité i proto, že vidíme, jak zintenzivňuje předvolební kampaň. Z hlediska vnímání trestních řízení veřejností by tak bylo ideální, aby se jeho jméno přetřásalo v předvolební kampani a v souvislosti s politikou co možná nejméně. Protože pak už bude navždy alespoň pro část lidí zpochybněný a zpochybnitelný.

Nezdá se, že by se Marie Benešová a ani vláda, byť vedená trestně stíhaným premiérem, chystala do funkce českého šéfžalobce obsadit někoho „podivného“. Jmenování Igora Stříže, případně jiného vysoce postaveného státního zástupce, podezřelé není.

Nesouhlasit s ním mohou jen ti, kteří nesouhlasili ani s trestní politikou Pavla Zemana a jeho vedením soustavy. Pokud naopak ostatní Pavla Zemana podporovali, nebo jim byl lhostejný, mohou být nyní v klidu. Alespoň soudě z toho, co zatím víme.

Autor je šéfredaktor magazínu Lawyers & Business

autor: Jan Januš
Spustit audio