Lucie Priknerová: Clintonová a Cruz ovládli Iowu, Sanders a Rubio budou žraloci primárek

2. únor 2016

Prezidentské volby roku 2016 právě odstartovaly. Vnitrostranické primárky v Iowě přinesly zajímavé výsledky. Ted Cruz vyhrál u republikánů se ziskem 27,7 procenty hlasů, druhý Donald Trump skončil s výraznějším odstupem 24,3 procenty.

Demokratická kandidátka Hillary Clintonová vyhrála velmi těsným rozdílem tří desetin procenta, když získala 49,9 procent hlasů. V Iowě obecně vyhrávali spíše ti, kdo vedli kampaň zdola. Tyto výsledky sice máloco napoví o finále primárek, ale mohou pomoci poodhalit jejich další průběh. Iowa v tomto případě zřejmě mnohem více prozradila o vývoji u demokratů.

Výsledky tam lze chápat ze dvou pohledů. Z toho psychologického jde o úspěch Clintonové, jelikož Iowa byla místem, kde v roce 2008 proti Barackovi Obamovi prohrála, navíc, šlo o stát, v němž si její aktuální soupeř dělal naděje na vítězství.

Je tedy možné soudit, že výsledky velmi decentně naznačily, že Bernie Sanders bude mít trochu větší potíže Clintonové stačit, než se poslední dobou očekávalo. Z toho faktického pohledu se ovšem jedná o pokračování velké naděje Sanderse, protože delegáty pro Democratic National Convention si oba soupeři rozdělí poměrně, a to tak, že Clintonová jich získá 22 a Sanders o pouhého delegáta méně.

Čtěte také

Potvrdilo se to, že Sanders si získal solidní voličskou základnu mezi mladými prvovoliči a liberálně smýšlející mladší a střední generací, podle webu ABC News pro něj v kategorii voličů do 30 let hlasovalo osm z deseti účastníků kaukusů.

Sanders vystavěl svou kampaň na antiestablishmentovém základě a zdá se, že to funguje. Zrovna tak boduje při získávání prostředků na kampaň, jen v lednu 2016 podle CNN získal 20 milionů dolarů. V dalším státě, kde se budou konat primárky, tedy v New Hampshiru, má zatím jasnou převahu a zdá se, že lámat chleba se bude v Nevadě.

Demokratická kandidátka Hillary Clintonová vyhrála velmi těsným rozdílem tří desetin procenta, když získala 49,9 procent hlasů

Tam nejenže Clintonová vede intenzivní kampaň, ale tamní kaukus vyhrála už v roce 2008, byť Obama tehdy získal více volitelů. Nevada je stát, kde Sanders opět vytahuje do boje proti miliardářům a Clintonová chce získat místní příslibem toho, že získá peníze na vylepšení tamní infrastruktury. Sanders se snaží na poslední chvíli dotáhnout soupeřku v intenzitě lokální kampaně a Iowa stejně jako Nevada ukazuje, proč se mu daří.

Zdá se totiž, že svoje velké a obecné téma boje proti nerovné distribuci majetku ve společnosti, které může umírněné voliče odlákat, kompenzuje flexibilitou a dobrým načasováním kampaně, to se pak promítá do toho, že s menšími prostředky dosahuje v průzkumech poměrně dobrých výsledků. Nemusí to ovšem stačit.

Čtěte také

V Nevadě, Jižní Karolíně, stejně jako v dalších státech, které budou v kalendáři primárek následovat, totiž Clintonová vytáhne svůj trumf, a tím je obliba u afroamerických a hispánských voličů. Washington Post uvádí, že Clintonová je mezi Afroameričany tak populární, že i Obama měl v roce 2008 co dělat, aby tuto skupinu dostal v primárkách na svoji stranu.

U republikánů se v Iowě ukázalo, že jádro konzervativních voličů si po osmi letech Baracka Obamy u moci přeje ideologickou změnu vystavěnou na solidních základech. Celkově se pak dá říci, že zvítězil rozum nad politickými emocemi. Trump vsadil na kampaň shora, zatímco Cruz navštívil všech 99 iowských okrsků a uspěl navzdory tomu, že vystupoval proti státním etanolovým dotacím, což se nelíbilo místním farmářům.

Nečekaný moment republikánských primárek v Iowě se podle webu Politico odehrál na třetí příčce, kde skončil Marco Rubio s 23 procenty, ačkoliv mu průzkum Des Moines Register před týdnem přisuzoval pouhých 15 procent

Nečekaný moment republikánských primárek v Iowě se ovšem podle webu Politico odehrál na třetí příčce, kde skončil Marco Rubio s 23 procenty, ačkoliv mu průzkum Des Moines Register před týdnem přisuzoval pouhých 15 procent.

Ve svém povolebním projevu zdůraznil, že dosáhl takového výsledku, i přesto, že ho okolí zrazovalo kvůli jeho věku. Ovšem tím, že tento aspekt zdůrazňuje, může si výrazně ublížit, protože své slabé místo spíše voličům předhazuje a zviditelňuje. Mnohem dále by ho ale mohla posunout jeho sebeprezentace jako sjednotitele Republikánské strany.

Čtěte také

List New York Times se zaměřuje na Rubiovu kvalitativní strategii, tedy snahu zbytečně se nevyčerpat a uvažovat v dlouhodobém měřítku, což spočívá v tom, že floridský senátor spoléhá na odliv sponzorů Jeba Bushe, Johna Kasicha a Chrise Christieho směrem k sobě a za druhé v tom, že Rubio svoje žetony vsází spíše na velké státy Floridu a Ohio, kde se primárky budou konat v březnu, jde o opakování strategie, kterou zvolil už v Iowě, kde navštívil pouze 20 populačně největších okrsků, což se mu nakonec celkem vyplatilo.

Cruz by tak sice mohl zastavit vzestup Trumpa, ale v posledku by na tom mohl vydělat Rubio, který by ve svěžím politickém stavu zintenzivnil kampaň až uprostřed primárek. Sanders a Rubio sice nejsou horkými favority, ale svojí chytrou a dobře cílenou kampaní dokazují, že úspěch v amerických volbách je koktejl, jehož základní příměsí sice zůstává výše bankovního konta, ale ta musí být ozvláštněna ještě dalšími ingrediencemi, jakými je správné načasování a ideologicky konzistentní nepopulistická a nepodbízivá nabídka.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.