Luboš Palata: Viktor Orbán není spojenec Vladimira Putina, ale pouze a jen Viktora Orbána

28. červen 2023

Maďarsko v pondělí zablokovalo výplatu mnoha set milionů eur z takzvaného Evropského mírového nástroje. Což je mimorozpočtový fond Evropské unie, který dnes slouží především k financování dodávek zbraní a munice Ukrajině. Zároveň ale to samé Maďarsko nezabránilo zvýšení prostředků v tomto fondu o více než tři miliardy eur, na které se budou muset složit státy EU včetně Maďarska, aby zbrojní pomoc Ukrajině ze strany Evropské unie mohla pokračovat i v příštích letech.

V Lucemburku byl navíc definitivně takzvanou tichou procedurou schválen už jedenáctý balík sankcí EU proti Rusku.

Čtěte také

V úterý pak sám maďarský premiér Viktor Orbán zase pobouřil evropské veřejné mínění. Když v rozhovoru pro německý deník Bild prohlásil, že Vladimira Putina není v tuto chvíli možné vyhlásit za válečného zločince. Protože s ním prý bude třeba vyjednávat o míru. A také, že Ukrajina nemůže válku vyhrát, protože jí prostě dojdou vojáci dříve, než několikrát většímu Rusku.

Jak tomu všemu rozumět? Odpověď na to nabízí jeden vysoký západní diplomat, s kterým jsem se na to téma právě v Lucemburku bavil. „Viktor Orbán není spojencem Vladimira Putina, na to je příliš chytrý a příliš potřebuje peníze Evropské unie, aby vyřešil velmi vážné domácí ekonomické problémy,“ řekl mi tento diplomat. A dodal, že jediným zájmem Viktora Orbána je Viktor Orbán a možná v jeho pojetí zájmy Maďarska.

Orbánova ruská ruleta

Viktor Orbán to zkouší hrát takzvaně na obě strany. Tedy na stranu Západu i Ruska. Chce být nadále součástí Evropské unie i NATO, čerpat bezpečnostní výhody z členství v alianci a ekonomické výhody ze členství v unii. A doma udržovat autoritářský režim garantující beztrestnost jemu i jeho elitám. A současně udržet při životě i penězovod z Ruska.

Čtěte také

Maďarsko je dnes největším odběratelem ruského plynu a ropy v Evropě, obojí od Moskvy dostává levnou potrubní cestou a se slevou. Orbán má na výjimku ze sankcí EU na ruskou ropu, takže nic neporušuje. Nezastavil se dokonce ani projekt dostavby maďarské jaderné elektrárny Paks, který Rusko ještě před válkou za tajných podmínek nejen slíbilo postavit, ale také zaúvěrovat.

Maďarsko, které udržuje s Moskvou pravidelné kontakty na vysoké úrovni, také možná doufá v to, že se může pro Západ stát prostředníkem.

Luboš Palata

A také, a to především, je to celé dobré divadlo pro maďarské voliče. Ty Orbán udržuje v iluzi, že Maďarsko zůstává neutrální a slovy Orbána nepodporuje, na rozdíl od ostatních, válku, ale mír. Tato iluze pak slouží Orbánovi k udržování se u moci.

Podle průzkumů by Fidesz dnes v Maďarsku volilo 49 procent voličů, zatímco nejsilnější opoziční stranu, Demokratickou koalici, 18 procent. Na čemž je vidět, že Orbánovi jeho ruská ruleta zatím vychází.

Autor je redaktorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.