Luboš Palata: Potápějící se Právo a spravedlnost nasadilo Kaczynského zpět do vlády

22. červen 2023

Polské vládnoucí Právo a spravedlnost (PiS) je v nejhlubší krizi za mnoho posledních let. Přes vylepšení zahraničně-politického postavení Polska, které se stalo v pomoci Ukrajině ve válce s Ruskem nepřehlédnutelnou evropskou mocností, se mu doma pár měsíců před podzimními parlamentními volbami nedaří. Stále více průzkumů veřejného mínění ukazuje, že tentokrát je PiS skutečně k poražení.

A že opozice v čele s Občanskou platformou bývalého premiéra Donalda Tuska by tentokrát mohla Právo a spravedlnost a jeho spojence odstavit po volbách od moci.

Čtěte také

Záludný a proti opozici použitelný zákon o ruském vlivu dostal před několika dny do ulic Varšavy na půl miliónu lidí a Tuskovi doslova poslal vítr do plachet. Další velká vlna demonstrací proběhla v těchto dnech, kdy další mladá žena zemřela kvůli tupé aplikaci tvrdého protipotratového zákona z pera současné vlády Práva a spravedlnosti.

Polsko stále také nemá kvůli nedodržování pravidel právního státu miliardy eur z evropského plánu obnovy, které Varšavě chybí na rozjezd ekonomiky extrémně zatížené ukrajinskou uprchlickou krizí a podporou Kyjeva.

Řízení ze zadního sedadla

Právo a spravedlnost nejen vyhodilo dosavadního šéfa volební kampaně, ale především nasadilo poslední trumf v podobě předsedy Práva a spravedlnosti Jaroslawa Kaczynského. Tento podivínský politik už roky fakticky vládne Polsku, ve vládní straně se nestane nic, co by neodsouhlasil a o čem by nevěděl. Ale Polsko vede velice zvláštním stylem, pro který se vžil název „řízení ze zadního sedadla“.

Čtěte také

Po většinu vládnutí Práva a spravedlnosti nebyl ani premiérem a dokonce ani ministrem, ale pouhým poslancem v Sejmu. A i když si už v minulosti nakrátko vyzkoušel v letech 2006 až 2007 funkci premiéra, snaží se držet mimo přímé vládnutí. Pouze v letech 2020 až 2022 byl vicepremiérem s velmi nejasnými kompetencemi.

Teď se na obdobný post pár měsíců před volbami vrací. Prezident Andrzej Duda, z něhož se po určitých náznacích samostatnosti stal opět věrný sluha své mateřské strany, nemrkl ani okem a s fanfárami Kaczynského jmenoval do jeho staronového postu. A ještě vyzdvihl jeho roli při strategických rozhodnutích souvisejících s přípravou Polska na možné vyhrocení vztahů s Ruskem.

Luboš Palata

Jenže život v Polsku není jen o válce na Ukrajině, kde mimochodem není vláda Práva a spravedlnosti s opozicí v žádném rozporu. Po osmi letech se zdá větší část Poláků Právem a spravedlností a jeho politikou ohýbání právního státu a demokracie unavena a chce změnu. Jaroslaw Kaczynski ve vládě na tom může změnit jen málo. Ostatně, ze zadního sedadla i nyní přesedl jen na sedadlo spolujezdce premiéra Mateusze Morawieckého. A to je na obrat ve vývoji předvolební situace v Polsku opravdu poněkud málo.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio