Lithium pro baterie se dá "těžit" z vody

11. prosinec 2009

Kalifornská geotermální elektrárna zřejmě nebude jen vyrábět elektřinu, ale také získávat alkalický kov lithium.

Poptávka po lithiových bateriích stále narůstá a do roku 2020 by se podle některých odhadů mohla ztrojnásobit. Současně s tím budou stoupat i nároky na zdroje lithia, které se v současnosti získává extrakcí z půdy nebo odpařováním solí ze solných jezer. Existuje ale i další zdroj: lithium, které se vyskytuje v horkých podzemních vodách. Například geotermální voda Salton Sea z oblasti kalifornského tektonického zlomu San Andreas obsahuje stejnou koncentraci lithia jako nejproduktivnější solná jezera v Bolívii a Chile. Zdejší geotermální elektrárna, která čerpá vodu o teplotě 360 stupňů Celsia a využívá ji k výrobě páry a k pohonu turbín, by proto mohla sloužit i k získávání lithia.

Dosavadní pokusy selhávaly kvůli tomu, že voda kromě lithia obsahuje také velké množství křemičitanů, které celé zařízení nemilosrdně ucpávají. Kalifornská společnost Simbol Mining ale s pomocí technologie, kterou vyvinula Národní laboratoř Lawrence Livermora, křemičitanový problém dokázala vyřešit. Křemičitany jsou nejprve vysráženy a odfiltrovány z vody. Poté je voda čerpána přes filtry ze syntetické pryskyřice, které ze solného roztoku oddělují ionty lithia a mění je na chlorid lithný. Jeho smícháním s uhličitanem vápenatým vzniká uhličitan lithný, který je vhodný pro lodní dopravu. Společnost už celý projekt úspěšně odzkoušela a předpokládá, že zanedlouho bude moci vyrábět asi 1 tunu lithia měsíčně. Zatížení životního prostředí se prý dá ve srovnání s jinými metodami získávání lithia pokládat za minimální.

Logo

Zdroj: New Scientist

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.