Listopad 1989: S tím komunistické prognózy nepočítaly

14. listopad 2013

V politice se velmi špatně odhaduje další vývoj. Připomeňme si, jak se dřívější politici ve svých slibech a odhadech mýlili. Dokonalým příkladem je heslo Se Sovětským svazem na věčné časy. V Československu se hlásalo od února 1948, kdy se komunisté chopili moci.

„Byl to únor, který se popisuje ve všech básních a vzpomínkách – zima, vítr, plískanice. Měla jsem tehdy pocit, že šlo o poslední bitvu, která vzplála,“ vzpomínala Jiřina Švorcová.

Poslední bitva to rozhodně nebyla. Totalitní režim pak po 40 let dost tvrdě likvidoval všechny své kritiky a odpůrce. V 50. letech se doslova přepisovaly dějiny a zapomenuta měla být i tradiční podoba Vánoc. „Nastaly nové převraty. Ježíšek vyrostl, zestárl, narostly mu vousy a stává se z něho Děda Mráz,“ hlásal v prosinci 1950 tehdejší předseda vlády a pozdější prezident Antonín Zápotocký.

Dokonalým vzorem byl pro československé komunisty Sovětský svaz, který v roce 1956 takto opěvoval Antonín Novotný: „Posílil v nás jistotu a odhodlání učinit vše, aby v Československu už dnešní pokolení žilo v komunismu.“

A kdy mělo být komunismu dosaženo nejpozději? „Tomuto cíli odpovídá ekonomická perspektiva rozvoje národního hospodářství Československé socialistické republiky do roku 1980,“ předpovídal Antonín Novotný.

Nestalo se. Tehdy naopak začal pozvolný pád totality, která definitivně skončila v roce 1989. Generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš se tenkrát obával právem. Listopad 1989 znamenal pro dosluhující komunistické funkcionáře šok, se kterým žádná z jejich prognóz nepočítala.

autor: jht
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.