Liebiegové z Reichenbergu a zázrak textilního průmyslu na Liberecku

27. srpen 2020

Potomci rozptýlené rodiny Liebiegů, kteří dnes žijí v Rakousku a Německu, stále hledají kořeny svých předků, kteří se v 19. století zasloužili zejména o rozvoj textilního průmyslu na Liberecku.

Díky dravě podnikatelskému úsilí a štědrému mecenášství výjimečného rodu se Liberec, tehdy ještě pod německým názvem Reichenberg, stal jedním z nejbohatších měst 19. století v Čechách. Liebigové se právem řadí k významným podnikatelům města Liberce a v moderní literatuře jsou označováni za „tvůrce českého zázraku“.

I když jejich továrna – po roce 1945 nazývaná Textilana – zmizela na počátku 21. století z centra Liberce, některé objekty naštěstí stále zdobí město severu (například Liebiegova vila, Liebiegovo městečko, rozhledna Výšina) a připomínají historický a architektonický odkaz této výjimečné rodiny.

Logo

Byla to zejména mužská část rodu, která se zasloužila o to, že město severu dobře prosperovalo a místní dělníci měli práci a sociální zázemí.

Příchod do Liberce

Roku 1818 zamířil z Prahy do Liberce, tehdy Reichenbergu, Franz Josef Liebieg. Jeho mladší bratr Johann už zde pracoval jako tovaryš v soukenické dílně a poté jako podomní obchodník prodával drobné módní zboží. Společně zde otevřeli obchod, který nesl název Gebrüder Liebieg.

Velké Hamry - Johann Liebieg & Co., tkalcovna a přádelna

V roce 1825 podnikl Johann první cestu do Francie a Anglie, kde se seznámil s tamní textilní výrobou. Některé modely stavů přenesl do malé dílny v Liberci a se svým bratrem začali vyrábět nové typy vlněných látek.

Logo

V roce 1828 se Johannovi podařilo získat od pražského bankovního domu Karl Ballabene přádelnu a barvírnu. Prostorný objekt u Harcovského potoka se stal základem továrny (později nazývané Textilana), v níž pracovalo v té době 300 lidí. V roce 1831 z firmy vystupuje bratr Franz a vedení přebírá podnikatelsky zdatný bratr Johann.

Společnost Johann Liebieg & Company měla před sebou slibnou kariéru. Název prosperující firmy bohužel zanikl s rokem 1945.

Reprízu pořadu si poslechněte v audiozáznamu.

autor: Lenka Kopecká
Spustit audio

Související