Libye je na cestě ke krachu. Hrozí, že se stane druhým Somálskem

12. březen 2015

Pokud se v Libyi nepodaří zvládnout současnou anarchii, dojdou zemi do 18 měsíců peníze. Britskému listu Telegraph to řekl libyjský ministr ropného průmyslu Mášál Zaváí, podle něhož hrozí, že se na ropu nejbohatší africká země stane druhým Somálskem.

Libyjská ropná pole se stala bojištěm nejrůznějších skupin, při útoku na jedno z nich bylo minulý týden uneseno devět lidí včetně jednoho Čecha. „Jsme v kritické situaci, příští rok nebude stát schopen vyplácet mzdy,“ varuje Zaváí.

Libye za dlouholetého autoritářského režimu Muammara Kaddáfího nebudovala státní instituce, a po diktátorově pádu v roce 2011 se je nepodařilo vytvořit.

Země je v rukou dvou vlád a parlamentů, za nimiž stojí různé ozbrojené frakce. Kromě vlády v Tripolisu, jež není mezinárodně uznávaná, jsou to milice Libyjský úsvit, které ovládají západ země, píše Telegraph.

Čtěte také

Kabinet sídlící v Tobruku se opírá o armádu, do jejíhož čela postavila vláda generála Chalífu Haftara, který kdysi podporoval Kaddáfího, ale pak se proti němu postavil. Vládní jednotky drží východ Libye, ale oblasti na jihu a těsně u hranic jsou v rukou místních milicí.

Chaosu a bezvládí využili radikálové z libyjské odnože Islámského státu a začali útočit na cizince. Islamisté nyní operují v oblasti od Benghází směrem na západ po Sirt, tedy na území s velkými ropnými zásobami a terminály.

Mírové rozhovory se  pod patronací OSN konají v Maroku

Podle očitých svědectví, na něž se odvolává list Telegraph, džihádisté napadli v minulých dnech ropná pole Mabrúk, Bahí, Dahra a Ghání.

Na rozdíl od Sýrie nebo Iráku, kde Islámský stát ropu využívá jako zdroj příjmů, v Libyi mu jde zřejmě spíš o destrukci odvětví.

„Zapálili ropu a pak shromáždili zaměstnance a dali jim lekci z islámu,“ popsal svědek útok v Ghání. Jeden z útočníků prý řekl, že cílem jsou ropná zařízení, která jsou ve spoluvlastnictví západních firem.

Libye je přitom na příjmech z ropy a plynu životně závislá, a je v zájmu jakékoli vlády tyto zdroje chránit.

Čtěte také

Když loni v srpnu po bojích v Tripolisu odjela legální vláda do Tobruku, začaly milice uplatňovat své právo na surovinové zdroje. „Každý si chce uloupnout svůj díl koláče,“ řekla v rozhovoru pro Telegraph analytička Claudia Gazziniová.

Situaci navíc komplikují zahraniční hráči. Vláda v Tobruku má za sebou Egypt, Spojené arabské emiráty a Rusko, konkurenčním silám pomáhají Katar a Turecko.

Ministr Zaváí sází na mírové rozhovory, které se pod patronací OSN konají v Maroku, a chce, aby se na ně soustředili i ostatní.

„Je třeba zůstat neutrální a podporovat všechny Libyjce. Libye představuje zadní vrátka Evropy a máme příležitost ji zachránit,“ řekl listu ministr.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio