Libuše Barková

3. srpen 2005

Podnikatelka Libuše Barková tvrdí, že se stala obětí spiknutí, vysoké hry bývalého šéfa BIS. Sama ovšem v případě, za který byla městským soudem odsouzena na pět let do vězení, hrála hru spíše nízkou. Snažila se totiž svést vinu za pojišťovací podvod na svého mrtvého otce. Větší nevkus si lze představit jen těžko, pan otec se musí obracet v hrobě.

Libuše Barková si před časem v médiích posteskla, že ji aféra kolem bývalého premiéra poškodila v byznysu. Zvolila image oběti, která ovšem svůj úděl nese statečně, s šarmantním úsměvem a sebevědomím člověka, který se z ničeho vypracoval svou pílí. Slyšeli jsme ji polemizovat s výrokem ženy premiéra Grosse, že se v této zemi nedá podnikat. "Jsem příkladem, že je u nás úspěšné podnikání možné", hlásila Libuše Barková. Dodatečně se ukazuje, že asi měla na mysli možnost podnikat na hraně, respektive za hranou zákona. Dobrou zprávou ze soudu je, že to až tak jednoduché není. Vyinkasovat od pojišťovny téměř osm miliónů za škody, ke kterým nedošlo, je všechno jiného než následováníhodný příklad, s pracovitostí to pak zjevně nemá nic společného.

Libuše Barková se proti rozsudku odvolala, obvinila spravedlnost ze slepoty, a nadále tvrdí, že je nevinná. Aby ovšem odešla od pražského Vrchního soudu se ctí (což není totéž, co vyhnout se kriminálu), museli by její advokáti učinit zázrak - zpětně přikázat vichru a velké vodě, aby byly někde, kde podle svědků ve skutečnosti nebyly. Pravděpodobnější ale je, že chvíle mediální slávy rozesmáté a úspěšné podnikatelky jsou sečteny. Ruku na srdce - nebyla by to velká škoda. Trh s celebritami bude i bez Libuše Barkové dostatečně pestrý a trh s nemovitostmi se bez legrace a negativní publicity také obejde.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.