Libor Dvořák: Že by se tak rychle polepšil?

19. červenec 2013

Napadá člověka marně, když si uvědomí, že o propuštění Navalného na svobodu se zasadila táž státní žaloba, která pro něj ještě včera požadovala dokonce šest let odnětí svobody. Navalnyj i jeho spolutrpitel Petr Oficerov sice museli podepsat místopřísežné prohlášení, že neopustí hranice RF, ale čekat na výsledek odvolacího řízení, které proběhne patrně v září, bude jistě příjemnější mimo vězeňskou celu.

V Rusku i mimo ně se teď spekuluje, proč najednou tak zásadní zvrat. Ozývají se například spekulace, údajně těžící z názorů kruhů blízkých ruské prezidentské kanceláři. Na tomto zajisté nejmocnějším místě v zemi se totiž patrně domnívali, že trest pro Navalného bude podstatně nižší a prý se mluvilo dokonce jen o podmínce. I v současném Rusku dnes existují elity, které volají po smířlivějším vztahu nejvyšší státní moci k představitelům nové ruské politické opozice.

Protože ale dokonce i Navalného advokát Kobzev připouští, že „ve své kariéře ještě něco takového nezažil“, může jít i o hru daleko vyšší. Navalnyj totiž kandiduje na post moskevského primátora. Z tohoto úřadu nedávno odstoupil nástupce Jurije Lužkova Sergej Sobjanin, který je dnes jen úřadující hlavou moskevské radnice a 8. září by se měl s Navalným o svůj zatím provizorně zastávaný post utkat. Mohlo se tedy stát, že Navalnyj měl být odstraněn do vězeňské cely, aby se Sobjanin nemusel o své vítězství obávat. Tento postup zřejmě preferovali „jestřábi“, zatímco liberálové se dodatečně zasloužili o to, aby verdikt v Kirovu sice byl vynesen, ale hlavní efekt, tedy Navalného uvěznění, aby se alespoň prozatím nedostavil. V této chvíli je zkrátka výsledek moskevských primátorských voleb ve hvězdách.

Velmi pravděpodobná je ovšem i jiná konstrukce: Včerejší verdikt byl tak tvrdý, že živelné demonstrace už včera odpoledne proběhly nejen v Moskvě a Petrohradu, ale i v řadě dalších velkých ruských měst. A tak se úřady rozhodly takříkajíc na čas vypustit páru. Události těchto dvou dnů v Rusku tak přinášejí hlavně velmi výmluvné svědectví o ruské justici a jejích možnostech.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.