Libor Dvořák: Ve Státní dumě je zákon proti České republice

5. červen 2021

Na půdu ruské Státní dumy dospěl vládní návrh novely takzvaného zákona Dimy Jakovleva pojmenovaného O opatřeních vůči osobám porušujícím základní lidská práva a svobody a také práva a svobody občanů Ruské federace. Ten se až doposud vztahoval jen na Američany, zatímco jeho nová podoba by mohla zasáhnout všechny cizince nebo zahraniční právnické osoby.

Nu, a protože v ruském seznamu „nespřátelených zemí“ je kromě USA už jen ČR, mnoho ruských expertů se domnívá, že zmíněná novela je namířena hlavně proti naší zemi.

Čtěte také

Česko (podobně jako Bulharsko) hlavně v Moskvě vzbuzuje po vypuknutí kauzy Vrbětice mimořádný zájem, to je ale pochopitelné – tito dva nejvěrnější spojenci sovětského režimu ze socialistických časů jako by vůči Rusku zcela ztratili respekt. Tomu také odpovídají převládající komentáře.

Začněme rozhořčeným pokřikem jednoho z Putinových nejoddanějších – předsedy Státní dumy Vjačeslava Volodina. „Pokud nemáte svědomí, měli byste alespoň znát míru. Pamatujte, že Rus dlouho zapřahá, ale pak rychle jede. Bylo by správné omluvit se. A nastolit vztahy s myšlenkou na budoucnost,“ vzkazuje Volodin Praze a Sofii. „Přestaňte dělat z Ruska viníka všech vašich problémů. Začněte doma. Už 30 let budujete nezávislé státy. Nebalamuťte sami sebe a druhé,“ hřímá předseda ruské Státní dumy s jistě nelíčeným rozhořčením.

Ignorantství Kremlu

Ostatně o vinících... Daleko méně ublíženeckou, dokonce přímo ofenzivní pozici ve srovnání s Vjačeslavem Volodinem zaujal před pár dny politolog a profesor Moskevské státní univerzity Nikolaj Plotnikov.

Čtěte také

Ten tvrdí, že bývalé socialistické země začaly hned po politické transformaci a rozpuštění Varšavské smlouvy likvidovat přebytky ze svých zbrojních skladů a rozprodávat je doslova po celém světě – na Srí Lanku, na Blízký východ, poté ale i do Gruzie, na Ukrajinu nebo do Sýrie. A nakonec bylo třeba rozsah často černých obchodů východoevropských „zbrojních baronů“ nějak zamaskovat. Přímo se to v článku neříká, ale naznačuje se tu, že my i Bulhaři jsme si své zbrojní sklady v zájmu zastření rozsáhlosti nelegálních obchodů se zbraněmi do vzduchu zřejmě vyhodili sami – bez přispění smutně proslulých agentů Petrova a Boširova.

Daleko méně častý, ale o to racionálnější způsob ruského uvažování o česko-ruském diplomatickém konfliktu prezentuje na své facebookové stránce publicista Alexandr Morozov. Ten je přesvědčen, že „Kreml ztratil mnoho, kdežto Praha nic“.

Libor Dvořák

Moskva přišla o velkou špionážní základnu na půdě ruského velvyslanectví v ČR, o možnost podílet se na dukovanském tendru, těžkou ránu konflikt zasadil proruské lobby na pražském Hradě a zcela se znehodnotila příznivá atmosféra pro různé formy ruské přítomnosti v Česku, soudí Alexandr Morozov a dodává, že toto všechno je logický důsledek totálního zahraničněpolitického ignorantství Kremlu. Normální vztahy nejen s ČR, ale s celým světem Rusko znovu naváže až v situaci, kdy od moci odejde Putin, říká politolog. Otázkou je, kdy to bude.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio