Libor Dvořák: Ukrajinský dobrovolnický prapor Tornádo mimo službu

18. červen 2015

Ruská státní zpravodajská televize Rossija24 dnes ráno přišla s dramatickou, až senzačně znějící zprávou, že ukrajinská armáda se chystá „rozstřílet“ dobrovolnický prapor Tornádo.

Nic takového se nestalo, ale prapor byl rozpuštěn a osm jeho příslušníků zatčeno. Jde o evidentní snahu eliminovat ta ozbrojená uskupení, která se pokynům ukrajinské ústřední moci, armády a ministerstva vnitra nepodřizují.

„Všichni byli postaveni mimo službu,“ konstatoval ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov, který podepsal příslušný rozkaz a miliční jednotku zvláštního určení zrušil. Pravdou je, že prapor předtím jednotky pravidelné ukrajinské armády obklíčily a jeho příslušníci zaujali kruhovou obranu. K palbě však naštěstí nedošlo a celý incident se vyřešil smírně.

Celkem osm zatčených, včetně velitele praporu Ruslana Oniščenka, se bude zodpovídat z drancování, mučení, krádeží a znásilňování, jimž tato jednotka údajně vystavila obyvatelstvo na východě Ukrajiny.

Čtěte také

Pikantní jistě je, že sami příslušníci praporu tvrdí, že ze strany armády jde o mstu za to, že Tornádo se snažilo právě před podobnými zločiny, ovšem ze strany ukrajinských výsadkářských jednotek, obyvatele Luhanské oblasti ochránit. Ať už to nakonec bylo, jak chtělo, nejnovější případ svědčí hlavně o tom, jak nepřehledná je situace nejen na separatistické, ale i na ukrajinské straně konfliktu.

Vedle této zprávy rozšířily světové agentury jinou, ještě tragičtější: ukrajinské úřady zatkly dva mladé vojáky pravidelné armády, kteří v minulých dnech zavraždily 77letou ženu a její 45letou dceru – údajně za to, že podporovaly separatisty. Obě ženy byly nalezeny s prostřelenou hlavou. Oba vojáci budou postaveni před ukrajinský soud a hrozí jim trest od sedmi let odnětí svobody až po doživotí.

Ruská média obviňují ukrajinskou armádu z nejméně padesáti provokací ohrožujících příměří na celé východní Ukrajině

K oběma kauzám dodejme jen tolik, že podle zjištění světových lidskoprávních organizací typu Amnesty International jsou nejrůznější zvěrstva bohužel zaznamenávána na obou stranách východoukrajinské fronty, takže dělit účastníky bojů na „hodné“ a „zlé“ jednoduše nejde. Což je ovšem v podobných konfliktech běžné.

Situaci může vyřešit jedině definitivní a opravdový mír. O jeho zprostředkování se včera pokoušela další minská schůzka tzv. kontaktní skupiny. Její účastníci ovšem jen s opatrným optimismem konstatovali, že „došlo k pokroku, nikoli však k průlomu“. A to je pro všechny, touto podivnou válkou zasažené, bohužel dosti špatná zpráva.

autor: ldo
Spustit audio