Libor Dvořák: Situace na Ukrajině je znovu výbušná

18. únor 2014

Situace je znovu výbušná – a to doslova platí o dnešních událostech v Kyjevě. Jak správně předvídala kyjevská média, pouliční konfrontace se obnovila – zřejmě tím, že nejradikálnější část euromajdanovců hodlala blokovat činnost parlamentu, tedy Nejvyšší rady.

Na nároží ulic Institutské a Šelkovičné se hned poránu sešlo asi 5 tisíc lidí. Většinu z nich tvořili poklidní demonstrující, ale již mnohokrát neblaze osvědčené „tvrdé jádro“ opět přišlo s Molotovovými koktejly, vrhanými na policii, která odpovídala hlukovými granáty a slzným plynem.

Otázkou ovšem v tuto chvíli je, kdo za organizací aktivit tvrdého jádra stojí… K dovršení všeho se řadami demonstrantů rozběhla nepotvrzená zpráva, že po střechách budov, sousedících s parlamentem, bloudí policejní odstřelovač… Už v tuto chvíli je výsledkem dnešních srážek je přinejmenším jeden mrtvý. Opozice sama už mluví o třech, a to by byla moc špatná zpráva…

O mnoho lepší, ale přinejmenším bez obětí na životech, nebyla situace ani na parlamentní půdě, tedy v ukrajinské Nejvyšší radě. Tam opozice zablokovala činnost poslanců přímo v jednací síni, když podle starého nedobrého zvyku obsadila předsednictvo sněmovny.

Spor se vede už dva týdny o totéž: Jak projednat požadované ústavní změny, jež by zemi v zásadě dovedly k čemusi, podobajícímu se ústavě z oranžové revoluce. To by pro zemi znamenalo, že by se vrátila ke smíšenému parlamentně-prezidentskému systému s omezenými prezidentskými pravomocemi.

Potíž je v tom, že opozice by chtěla hlasovat hned, kdežto vládní Strana regionů navrhuje vytvoření pracovní skupiny, která by připravila a po půlroce ke schválení předložila všeobecně přijatelný text ústavních změn. Dohoda mezi oběma stranami je ovšem v nedohlednu…

Toto vše se děje hned po včerejší schůzce představitelů ukrajinské opozice s německou spolkovou kancléřkou Merkelovou, po dalším ruském požadavku, aby se Západ do dění na Ukrajině „nevměšoval“, a také po dnešním ruském prohlášení, že ruská vláda konečně uvolní další 2 miliardy USD z celkových 15 miliard, přislíbených prezidentu Janukovyčovi za odmítnutí listopadového podpisu asociační smlouvy s EU ve Vilniusu.

Nepřehlednější už to snad ani být nemůže…

autor: ldo
Spustit audio