Libor Dvořák: Rusko není Sovětský svaz

27. březen 2014

Tvrdí zcela jednoznačně Inozemcev a dokládá to na důležitých statistických číslech. V roce 1980 sovětský export představoval zhruba 2,5 % HDP. Do investic se vkládala zhruba třetina HDP a všechny se zabezpečovaly výhradně z domácích zdrojů.

Dovoz ze zemí mimo hranice socialistického tábora nedosahoval ani 1 %. Více než čtyři pětiny těžené ropy se spotřebovávaly přímo v zemi. Neexistovaly ani zahraniční investice, ani fondová burza. Dolar a jeho kurs – to byly ze sovětského pohledu pojmy vyloženě abstraktní.

Naproti tomu v roce 2013 ruský export představoval už více než 25 % HDP. Desítky položek dovozu se pohybují kolem 50 % a některé se blíží dokonce 100 %. Dvě třetiny ropy, těžené v Rusku, se dnes vyváží. Za hranice dnes ročně vyjíždí 15-16 milionů občanů a více než tři miliony Rusů mají dočasné či trvalé povolení k pobytu v zahraničí.

Kapitál může ze země volně odtékat a činí tak v rozsahu stále vyšším. Tvrdit proto, jak to činí někteří nejvyšší ruští političtí představitelé, že případné hospodářské sankce se Ruska nijak zvlášť nedotknou a že postihnou především ty, kteří je na Rusko uvalí, je přinejmenším neopatrné.

Již zmiňovaný útěk kapitálu z Ruska se podle Vladislava Inozemceva ke konci letošního roku přiblíží rekordním 200 mld dolarů a valutové rezervy země poklesnou o asi 40 %. Světové ratingové agentury zhorší hodnocení Ruska, což okamžitě povede ke zdražení zahraničních i vnitřních úvěrů a množit se budou osobní i firemní bankroty.

Americký dolar

Vladislav Inozemcev se domnívá, že opravdu tvrdé evropské sankce vůči Rusku se nedostaví, protože starý kontinent – alespoň zatím – ruský plyn a ropu potřebuje. Není však sporu o tom, že Evropa bude zdroje energetických surovin dál diverzifikovat, což není nikterak složité: Zatímco Rusko v letech 2010-13 zvýšilo těžbu zemního plynu asi o čtvrtinu, Katar ji zvýšil sedmapůlkrát!

V závěru své nesmírně zajímavé a povýtce věcné analýzy Vladislav Inozemcev říká: „Volat v této zemi po případné autarkii mohou jen lidé naprosto nezodpovědní, protože čím aktivněji se budeme před světem uzavírat (což už činíme), tím rychleji putinský model skončí. Zbytek světa pro nás totiž nebude nebezpečný svými hrozbami, ale svou úspěšností. Pokud na to někdo zapomněl, Sovětský svaz se zhroutil ve chvíli, kdy mu naprosto nic nehrozilo, zato neperspektivnost jeho autoritářského modelu vládnutí byla naprosto zjevná.“

autor: ldo
Spustit audio