Libor Dvořák: Ruské předsednictví v Radě bezpečnosti OSN

26. duben 2023

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se v pondělí doslova předvedl na půdě Rady bezpečnosti (RB) OSN v New Yorku. Věren svému možná ani ne tak přesvědčení, jako spíš údělu poskoka diktátorova, znovu zopakoval tradiční ruské mantry o americkém záměru vybudovat monopolární svět, jemuž budou dominovat Spojené státy.

Očekávatelným invektivám se nevyhnula ani Ukrajina, jejíž vedení bylo označeno za „zločinné“, a samozřejmě celá euroamerická pospolitost, která napadenou zemi vyzbrojuje a způsobila tak, že svět se dostal do situace mnohem nebezpečnější než za studené války.

Čtěte také

Toto vše pronášel šéf ruské diplomacie jakožto představitel země, která momentálně předsedá RB OSN. Ostatně známý ruský karikaturista Sergej Jolkin, působící na stránkách rozhlasové stanice Deutsche Welle, Lavrova vyobrazil jako legendárního mamutího lidoopa, zavěšeného na newyorském mrakodrapu s výmluvným popiskem Kremelský King Kong…

Po King Kongově boku naštěstí seděl současný generální tajemník OSN Antonio Gutteres, který ruskému superdiplomatovi připomněl, že Rusko Ukrajinu devastuje a připravuje jejímu obyvatelstvu nezměrné útrapy. Ruská invaze podle něj po všech stránkách odporuje Chartě OSN – atakdále, a tak podobně…

Co je mír

Čtěte také

Namítajících proti ruské svévoli na Ukrajině bylo v pondělí na zasedání RB OSN dost a dost, ovšem proti dosavadní praxi světové organizace nezmohli nic – v tuto chvíli vrcholné radě, která na půdě OSN zodpovídá za bezpečnost, předsedá vyloženě agresorská země, která na Ukrajině rozpoutala v tomto okamžiku zřejmě nejkrvavější konflikt na celém světě.

Lavrovovo newyorské angažmá znovu v plném světle připomnělo mnohaletou nemohoucnost světové organizace: Valné shromáždění OSN dokáže obvykle dospět k řadě smysluplných verdiktů. Ty však mají váhu pouze doporučující a poradní. Závazná jsou rozhodnutí RB, mezi jejímž stálými členy jsou ovšem takové totalitní mocnosti s právem veta jako Rusko nebo Čína. A není nic snazšího než tohoto práva využít, lépe řečeno zneužít.

Libor Dvořák

Ukrajinská tragédie, za níž stojí Rusko, tak toto pondělí celému světu ukázala, že světová organizace nutně vyžaduje dalekosáhlé reformy. Ty by přinejmenším měly vést k tomu, že představitel země, svévolně okupující jinou zemi, by světu nemohl kázat o tom, co je to válka a co je to mír.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio