Libor Dvořák: Putinovo poselství

22. únor 2023

Je to zvláštní, ale válka na Ukrajině, která tento pátek bude trvat už přesně rok, se podle ruských nejvyšších míst nesmí jmenovat válka – kremelské ptydepe si pro ni vymyslelo poněkud krkolomný název „zvláštní vojenská operace“. Inu, pro režim jako je ten současný ruský není zřejmě nic důležitějšího než umět věci pojmenovávat jinými jmény. O to se koneckonců pokoušel ve svém poselství parlamentu Vladimir Putin.

Zvláštní na rozdíl od ledasčeho jiného ovšem v žádném případě nebylo právě toto poselství ruského prezidenta Putina, přednesené před oběma komorami Federálního shromáždění. Pokud se někdo domníval, že se doví něco nového, nedověděl se.

Čtěte také

Zato mu bylo sděleno: „Moskva udělala vše, co bylo v jejích silách, aby ukrajinský problém vyřešila mírovou cestou. Byla trpělivá, ale za jejími zády se připravoval jiný scénář. Byli to oni, kdo začali válku. Kdežto my používáme sílu výhradně proto, abychom to zastavili,“ prohlásil Vladimir Putin.

Pokud by snad někdo nerozuměl, chtěl tím sdělit, že ve skutečnosti nezaútočilo Rusko na Ukrajinu, ale Západ na Rusko! Západ totiž neakceptoval oprávněné ruské požadavky na bezpečnostní záruky a nezodpovědně se cpal do sféry jeho bytostných zájmů v postsovětském prostoru.

Putin válku skončit nemůže

Putin prohlásil, že „Západ chce Rusko svými sankcemi nejdřív vyhladovět a následně ho zcela zničit“. „My ale nikdy nebudeme jako Kyjev a západní elity. Nebudeme si vyřizovat účty s těmi, kteří udělali krok stranou. Ať to zůstane věcí jejich svědomí. Hlavní je, že jim naši občané vystavili morální vysvědčení,“ řekl Putin a poděkoval Rusům za jejich odvahu a odhodlání.

Čtěte také

„Jsme hrdí na to, že naši lidé zaujali principiální postoj ke zvláštní vojenské operaci a podpořili naše akce na ochranu Donbasu,“ zdůraznil Putin. Ve svém poselství také neopomněl znovu Rusům připomenout prohnilost západního světa, kde se kupříkladu „pedofilie stala běžnou životní normou“.

Během pár minut, maximálně hodin, zazněly i první reakce přímo z Ukrajiny. Přední poradce prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak konstatoval, že „Putin se znovu ocitá zcela mimo realitu“. „Rusko je ve slepé uličce. V té nejzoufalejší situaci. Vše, co se chystá udělat, ji jenom zhorší,“ soudí zcela oprávněně Podoljak.

Libor Dvořák

Ne zrovna zvláštní na všem zmíněném ovšem je, že řeči válku nezastaví. Putin s ní skončit nemůže, protože ji sám rozpoutal a také v úterý ji proto v zásadě označil za spravedlivou. Jak se zdá, nebude mu vůbec vadit, když se konflikt povleče třeba ještě několik let. Jeho ukrajinský protějšek Zelenskyj naopak expresis verbis věští, že válka skončí ukrajinským vítězstvím ještě tento rok. Jak to ale chce zařídit, se od něj nedovídáme…

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio