Libor Dvořák: Nová ruská učebnice dějin

3. červen 2023

Už od letošního září se žáci 10. a 11. tříd ruských středních škol budou z nové učebnice dějepisu dovídat věci vskutku neuvěřitelné. Podle tvrzení jejích autorů válka na Ukrajině nezačala masivním vpádem ruských vojsk, která se zejména na kyjevských předměstí dopustila prokazatelných hromadných vražd, ale příchodem Petra Porošenka do úřadu ukrajinského prezidenta.

Ale vezměme to pěkně popořadě: Pro sankce, které západní státy zavedly po ruské anexi Krymu a rozpoutání války v Donbasu v roce 2014, tu prý byly výhradně „smyšlené důvody“. Učebnice ostře kritizuje USA a další členské země NATO, jež Ukrajiny zneužily jakožto „úderné pěsti, namířené proti Rusku“.

Čtěte také

To ovšem zdaleka není všechno: V této ruské interpretaci moderní ruské historie není hlavním viníkem nejnovější války v Evropě Rusko, nýbrž Ukrajina, která se pro Ruskou federaci stala vážnou hrozbou.

Počátek celého konfliktu je v učebnici popisován jako preventivní akce, spuštěná poté, co Kreml získal informace o chystaném „ukrajinském tažení“ za účelem obnovy územní celistvosti země a návrat Krymu i východu Ukrajiny pod vládu Kyjeva. Dalším důvodem pro ruský vpád se pak prý stalo to, že na ukrajinském území byly údajně rozmístěny „vojenské objekty Spojených států a Velké Británie“.

Historici a policajti

Čtěte také

Žádné hmatatelné důkazy pro všechna tato nehorázná tvrzení učebnice, napsané pro právě dospívající generaci, tu samozřejmě nenajdete. Ostatně nějakou srozumitelnou a respektu hodnou argumentací se přece neobtěžovalo ani ruské státní vedení v čele s prezidentem Putinem, který začátek války vysvětloval potřebou blíže nespecifikované „denacifikace Ukrajiny“.

Za zmínku jistě stojí i autoři této učebnice, mapující ruské dějiny od roku 1914 až po současnost, což rozhodně nejsou profesionální historici. Jedním z nich je známý poslanec Státní dumy Vjačeslav Nikonov, který sice historii vystudoval, ale vždy se živil politikou a na počátku 90. let byl tento vnuk smutně proslulého Stalinova ministra zahraničí Molotova dokonce asistentem tehdejšího šéfa KGB Vadima Bakatina.

Libor Dvořák

Druhý autor Sergej Děvjatov je sice také vystudovaný historik, ovšem úzce spjatý s ruskou Federální službou ochrany, kde působí jako poradce jejího ředitele. Rusko se zkrátka dopracovalo stavu, kdy dnes místo profesora Zubova moderní dějiny země pro jistotu sepisují vysoce postavení policajti.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.