Libor Dvořák: Jak si v očích světa stojí dva hlavní protagonisté války na Ukrajině

15. červenec 2023

Průzkum, věnovaný místu Ruska a jeho prezidenta Vladimira Putina v očích světového veřejného mínění, probíhal od letošního února do května ve 24 státech světa, nijak zvlášť nepřekvapil.

Čtěte také

Není divu – začal přesně rok od Putinova proradného útoku na Ukrajinu a plně odráží vztah rozumně uvažujících lidí jak ke způsobu jejího vedení, tak i ke zkáze, již už válka napadené zemi způsobila. Ostatně uveďme si pro ilustraci pár čísel. Celkově s Putinovou současnou agresivní politikou nesouhlasí 87 % z 30 tisíc dotázaných, ve Švédsku a Polsku to bylo dokonce 98 % lidí.

Na druhé straně jsou tu země, zpravidla daleko až velmi daleko od Ruska, kde doposud přetrvala značná důvěra k Putinovi. Jsou to především Indie a Indonésie – v prvním případě své sympatie vůči autokratickému ruskému prezidentovi vyjadřuje více než polovina lidí, ve druhém pak skoro polovina.

Stejný celosvětový průzkum veřejného mínění se ovšem zabýval i popularitou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a tady – možná kupodivu, výsledky zdaleka nejsou tak jednoznačné. O málo víc než polovina respondentů současnému nezpochybnitelnému vůdci ukrajinského lidu plně nebo zčásti důvěřuje, ovšem skoro dvě pětiny dotázaných se netají svou nedůvěrou.

Nedůvěra v televizního baviče?

Můžeme si samozřejmě klást otázku, jak tyto údaje interpretovat. V případě Putinově se dá soudit, že mu svou přízeň vyjadřují ti, jimž politika silné až příliš silné ruky nevadí, ba spíše imponuje. Ostatně celosvětová poptávka po politicích tohoto typu v posledních letech spíše stoupá – stačí připomenout si Donalda Trumpa či maďarského Viktora Orbána.

Libor Dvořák

Trochu těžší je glosovat výsledek Volodymira Zelenského, který názory účastníků průzkumu dělí zhruba na polovinu. Dá se ale soudit, že mnoho lidí nemá důvěru v politika s minulostí televizního baviče. Leckomu může vadit i s právě řečeným související Zelenského sklon k poněkud teatrálním gestům – a sem patří i jeho každodenní televizní promluvy k národu.

Zajímavé by určitě bylo zjistit, jak výsledky tohoto průzkumu budou vnímat oba prezidenti – pokud se jim dostanou do rukou.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio