Levitující mikrorobot

24. duben 2009

Levitace v magnetickém poli, to je způsob pohybu létajícího mikrorobota, který dokáže manipulovat s předměty.

0:00
/
0:00

Příspěvek jste mohli slyšet v magazínu Nula-jednička. Další témata: České Creative Commons, Zvony a zvonaři - 2. díl: Odlévání a zdobení, Datové schránky, Futurologické okénko: wi-fi na palubě, Četba - M. Friedrich: Fantóm kytary (2.).

Prototyp vznikl v laboratořích Univerzity Waterloo a podle svých tvůrců je na poli robotiky v mikroměřítku skutečným průlomem. Jedním z klíčových požadavků při mikromanipulacích je vysoká přesnost, se kterou jsou jednotlivé objekty umísťovány na správná místa. Kráčivé a plazivé typy robotů to sice dokážou, ale při práci na komplexním povrchu je brzdí nutnost překonávat různé "terénní" překážky.

Létající robot takové omezení nemá, nepůsobí na něj adhezivní síly povrchu a navíc je lépe kontrolovatelný, což zvyšuje přesnost manipulace s objekty. Gravitaci překonává díky magnetickému poli z vnějšího zdroje, pomocí kterého je také kontrolován pohyb robota v prostoru.

Svůj náklad dokáže robot uchopit a přenést pomocí miniaturního skřipce, který je ovládán laserovým paprskem. Kromě vysoké přesnosti práce vidí inženýři velkou výhodu v tom, že mikrorobot může být ovládán i v uzavřeném prostoru odděleném od člověka. Hodí se tedy pro například pro práci v laboratoři s vysokým biologickým rizikem nebo ve vakuové komoře.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio