Leona Šmelcová: Nový prezident Bolívie nastupuje

7. listopad 2020

Byly to volby, kterých se mnozí obávali. Ty předchozí, které se konaly loni takřka na den přesně, vyvolaly v Bolívii mohutné protesty, při kterých umírali lidé. Po říjnovém hlasování se ale zdá, že se Bolivijci po tíživých dvanácti měsících konečně dočkají demokraticky zvolené vlády.

Prezidentské klání vyhrál socialista Luis Arce, a to s přehledem hned v prvním kole. Obavy z podvodů, násilných střetů a odmítání výsledků – tedy reálie, které provázely loňské volby, kdy se napočtvrté pokusil kandidovat Evo Morales – se nenaplnily. Arce, který za pár dní převezme nejvyšší úřad v zemi, tak vyhrál první boj, nyní ho ale čekají další. A nebude jich málo.

Čtěte také

Sedmapadesátiletý ekonom s univerzitními diplomy z Bolívie a Velké Británie si umí spočítat, že zdědil zemi ve velmi špatném stavu. Mezinárodní měnový fond předpokládá, že tamní ekonomika letos klesne až o osm procent.

Pandemie koronaviru si v kraji pod Andami také vybrala vysokou daň – z toho mnozí viní prozatímní vládu prezidentky Jeanine Aňézové a její špatné rozhodování v klíčových okamžicích. Spíše než řízení země se konzervativní senátorka věnovala stíhání politických protivníků, především z Moralesova Hnutí za socialismus, známého pod zkratkou MAS. Polarizace společnosti je enormní.

Moralesovo odcházení

Čtěte také

Arce, zasloužilý člen uskupení MAS, chybné kroky opozice samozřejmě vítal. Každý takový vyjasňoval profil hnutí, které jeho tvůrce svým zarytým odmítáním předat funkci někomu jinému loni odsoudil málem k zániku. Krizi vyřešila až armáda – Morales přitom utekl do Argentiny. Hnutí se v kampani od bývalého lídra odklonilo a Arce opakovaně prohlásil, že není Evo a že s ním v případě vítězství nepočítá ve vládě. Jeho výhra podle mnohých ukazuje, že partaj přerostla svého otce zakladatele. Jestli tomu tak opravdu bude, se uvidí.

Morales, který po čtrnácti letech u moci Bolivijce otrávil rostoucími autoritářskými tendencemi, korupčními skandály, a především neschopností odejít, ovšem za hranicemi nezpytuje tiše svědomí. „Získali jsme zpět naši demokracii,“ zněl jeden z jeho prvních tweetů.

Strůjce ekonomického zázraku

Arce je navíc Moralesův kandidát, kterého zbytek hnutí zprvu odmítal. Tah to byl ale dobrý. Rodák ze středostavovské rodiny z La Pazu nemá charisma jako Morales, první indiánský prezident s nejbarevnějšímu svetry na světě. Je to spíše nenápadný technokrat s brýlemi a kravatou, který mluví potichu a znatelně méně.

Mnozí si ho ale spojují s prosperitou minulých roků, byl totiž ministrem financí v úspěšných letech počátku tisíciletí, kdy miliony Bolivijců vybředly z chudoby a místní ekonomika rostla o 4,6 procenta ročně. Takzvanému architektovi bolivijského zázraku ale tehdy výrazně pomohla éra vysokých cen komodit a podpora Venezuely. Obojí nyní chybí, Arce chce přesto ekonomický zázrak zopakovat.

Ideově je pevně ukotvený už od mládí – to ale zrovna v jeho případě může být varující. „Od chvíle, kdy jsem ve čtrnácti letech přečetl Karla Marxe, mám jasnou ideologickou pozici, kterou jsem nezměnil a nezměním,“ řekl novinářům po svém zvolení.

Leona Šmelcová

Poklidné předání moci dodá Bolívii, která za svou dvousetletou historii zažila na sto devadesát revolucí a převratů a má za sebou mimořádně turbulentní rok, potřebný čas k oddechu. Otázkou ale je, jestli pro jednu z nejchudších zemí v regionu, která nutně potřebuje modernizovat ekonomiku, bude Arce se svými postoji tím pravým.

Autorka je publicistka

Spustit audio

Související