Bolívijský exprezident Morales volby nezfalšoval, tvrdí američtí statistici

8. březen 2020

Prezident Bolívie Evo Morales v listopadu rezignoval na svůj úřad kvůli protestům a podezření z manipulace prezidentských voleb. Studie amerického Massachusettského technologického institutu (MIT) nyní ale ukazuje, že hlasování, po kterém se Morales prohlásil za opětovného vítěze, zfalšované nebylo.

Píše o tom server německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle.

Na to, co se před půl rokem při prezidentských volbách a krátce po nich v Bolívii událo, existují dva úhly pohledu. Podle jednoho z nich tehdy úřadující lídr Morales výsledky zmanipuloval, aby se udržel u moci. Stoupenci této verze tvrdí, že jeho následný odchod do mexického exilu a později do Argentiny byl v podstatě dobrovolný a politik chtěl uniknout případnému vězení.

Čtěte také

Čtěte také

Druhá strana však dosud věří tomu, že Morales v hlasování získal o více než deset procentních bodů více než jeho protivník a volby vyhrál. Zmíněný náskok byl přitom velmi důležitý, protože rozhodoval o tom, že se nebude muset konat druhé kolo voleb. V tomto pohledu následně bolívijská pravice neuznala právoplatné výsledky voleb a donutila Moralese odejít státním převratem.

Výsledky čerstvé analýzy amerického MIT nyní do sporu o výklad událostí přinášejí nový moment. Studie dospěla pomocí statistické analýzy k závěru, že Morales s vysokou pravděpodobností volby vyhrál bez jejich falšování.

Američtí statistici rozhodující roli v tomto směru připisují kontroverznímu přerušení sčítání hlasů. Když bylo sečtených 84 procent volebních lístků, vedl Morales o osm procentních bodů před svým protivníkem Carlosem Mesou. Takový výsledek by nutně vedl k vyhlášení druhého kola voleb. A v ten moment nejvyšší soud rozhodl zastavit sčítání a další výsledky zatím nezveřejňovat.

Trvalo celých čtyřiadvacet hodin, než volební komise konečný výsledek oznámila. Verdikt zněl, že Moralesův náskok před Mesou narostl na více než deset procentních bodů, což znamenalo jeho vítězství už v prvním kolem. Klíč k výhře Eva Moralese tak spočíval v oněch 16 procentech hlasů, které zbývalo sečíst.

Opozice okamžitě začala mluvit o volebním podvodu a spustila protesty. Také Organizace amerických států, která měla v Bolívii své pozorovatele, přišla s prohlášením, že nalezla důkazy o cílené manipulaci. Zveřejnila seznam nesrovnalostí a především poukázala na skokový nárůst hlasů ve prospěch Moralese po přerušení sčítání.

Manipulace v USA?

Každopádně Organizace amerických států má své sídlo ve Washingtonu a její kritici říkají, že má příliš blízko k administrativě Spojených států. V případě Bolívie pak mluví o tom, že pro tvrzení o volebních podvodech chybějí konkrétní důkazy a tvrdí, že ve venkovských oblastech, kde byly hlasy sečteny naposled, měl Morales jednoduše největší podporu. A zapravdu jim nyní dává také statistická analýza Massachusettského technologického institutu.

Čtěte také

Odborníci v ní popsali tendenci distribuce hlasů před a po zastavení sčítání volebních lístků. „Naše výsledky jsou jednoznačné,“ píše se ve zprávě. Podle analýzy nebyl zaznamenán statisticky významný rozdíl před a po zastavení sčítání předběžných výsledků. Výzkumníci se odvolávají na to, že konečný výsledek voleb s pomocí dat známých v okamžiku zastavení sčítání hlasů simulovali asi tisíckrát.

Výsledkem je zjištění, že Morales by před svým soupeřem pokaždé získal náskok vyšší než kritických 10 procentních bodů. „Dokazuje to, že vzestupnou tendenci hlasů pro Moralese po zastavení sčítání je možné statisticky vysvětlit na základě množství volebních lístků odevzdaných před rozhodnutím o přerušení sčítání,“ píše se v závěru studie Massachusettského technologického institutu.

Výsledky analýzy tak popírají tvrzení a výtky ohledně manipulace voleb. „Podle kritérií Organizace amerických států je možné, že by se jednalo o podvod také v případě prezidentských voleb v USA, u kterých později sečtené hlasy připadají spíše demokratům,“ píší výzkumníci. A dodávají, že ačkoli je manipulace voleb velký problém, spoléhat se na pochybné důkazy ve věci jejich falšování je pro demokracii velké ohrožení.

Nic se nemění

V samotné Bolívii se už objevily reakce na zjištění amerických expertů. Například Waldo Albarracín z Národní komise na obranu demokracie položil otázku, proč Morales nenařídil volby zopakovat po prvních zprávách o nesrovnalostech, když už je tedy nefalšoval. Samotný exprezident na výsledky studie poukázal na Twitteru, kde také psal o „monumentálním podvodu spáchaném na všech obyvatelích Bolívie“.

Deutsche Welle má nicméně za to, že nová pozoruhodná studie jen pramálo zmůže na současném rozdělení bolívijské společnosti. Stoupenci Eva Moralese exprezidenta považují bezmála za spasitele, který zlepšil postavení domorodců, žen nebo také ochránců životního prostředí. Pro tuto stranu rozdělené společnosti je teď jasné, že jejich lídr padl za oběť puči zosnovanému konzervativci.

Pro odpůrce nicméně politik dál zůstává autokratem, jenž propásl vhodný okamžik pro odchod ze scény. Tato část společnosti zdůrazňuje, že Morales se ze hry vyšachoval sám, když odmítl protesty proti své opětovné snaze zůstat u moci, a jsou si jistí, že přes všechny důkazy v jeho prospěch volby zmanipuloval.

Který z těchto dvou táborů je silnější, ukáží zřejmě parlamentní volby, plánované na 3. května. Samotný Morales se jich ale nezúčastní. Možnost kandidovat mu nedávno zakázal nejvyšší soud, protože exprezident nemá trvalé bydliště v okresu, za který chtěl v parlamentu vystupovat, dodává německá veřejnoprávní stanice Deutsche Welle.

autor: Jakub Rerich
Spustit audio