Leona Šmelcová: Lula da Silva vyhrál první bitvu, ta těžší ho v Brazílii ale ještě čeká

3. listopad 2022

Brazílie zažila nejdramatičtější volby posledních několika dekád. Ještě nikdy žádný kandidát nevyhrál tak těsným rozdílem. Staronový prezident Luis Ingnácio Lula da Silva, který se do čela země vrací po 12 letech, porazil dosluhujícího Jaira Bolsonara skutečně o fous. Posuďte sami: získal 50,9 procent hlasů, zatímco Bolsonaro 49,1.

Co to znamená? Především to ukazuje, jak hluboce je brazilská společnost rozdělena. To se ostatně projevovalo i v mimořádně vyhrocené a hrubé kampani, v níž si favorité, oba populisté ze zcela opačných konců politického spektra, nezůstali nic dlužni.

Čtěte také

Nakonec uspěl Lula da Silva, zvaný Lula. V zemi, kde k urnám může přes 150 milionů lidí, zvítězil o pouhé dva miliony hlasů. Mnohé z nich přitom získal nikoli pro své charisma, ale prostým vyhodnocením, že jde nejspíš o „menší zlo“.

Sedmasedmdesátiletý Lula sice v první dekádě 21. století trhal žebříčky popularity napříč kontinentem, po odhalení ohromných korupčních skandálů jeho Strany pracujících a poté, co sám strávil půldruhého roku ve vězení, mu hodně Brazilců nemůže přijít na jméno, byť byl soudem zproštěn viny.

Stoupenci Bolsonara

I proto Lula svou vítěznou řeč zahájil slovy, že „chce být prezidentem všech“. Co jiného by taky měl říkat s vědomím, že celých 58 milionů lidí by si na jeho místě toužebně přálo někoho jiného. Bolsonarovi příznivci také v prvních hodinách po zveřejnění výsledků zabarikádovali některé silnice mohutnými zátarasy. Ty ještě ve středu způsobovaly chaos v dopravě.

Čtěte také

Mnozí – a někteří právě u zátarasů – napjatě očekávali Bolsonarovu povolební reakci. Bývalý armádní důstojník dlouho tvrdil, že „úřadu ho může zbavit jen boží vůle“. Je tedy nasnadě, že nálada v zemi byla pár hodin napjatá. Respektive přesně 45 hodin. Tak dlouho trvalo, než Bolsonaro prolomil mlčení a vystoupil s krátkým, dvouminutovým projevem, v němž sice neuznal porážku, dokonce ani slovem nezmínil svého soka, ale zdůraznil, že jeho práce rozhodně nekončí. A odešel.

Pak jeden z ministrů u mikrofonu potvrdil, že ho hlava státu zmocnila k předání pravomocí druhé straně. V úsečném vystoupení někteří vidí Bolsonarovu snahu neztratit tvář před svými nejradikálnějšími stoupenci.

Publicistka Leona Šmelcová

Mnozí si oddechli, že se nebude konat nájezd zklamaných voličů na prezidentský palác, jako tomu bylo před necelými dvěma lety po porážce amerického prezidenta Donalda Trumpa. Bolsonaro má stoupenců dokonce víc, než před čtyřmi lety, kdy vyhrál. A to o více než 400 tisíc. Lula da Silva musí s touto silou počítat. Nebude to mít vůbec lehké. Už proto, že v říjnových volbách do Kongresu uspěli hlavně konzervativci a Bolsonarovi příznivci. Lula da Silva sice v první bitvě zvítězil, válku ale zatím nevyhrál.

Autorka je publicistka

Spustit audio