Leona Šmelcová: Ekvádor doprava, Peru míří nalevo. Andské země mění politický směr

18. duben 2021

V Andách dochází ke střídání stráží. O svém budoucím prezidentovi rozhodovali dva sousedé: Ekvádor a Peru. V obou případech v čele hlasování stanuli nečekaní kandidáti. V dosud levicovém Ekvádoru definitivně zvítězil konzervativec Guillermo Lasso, zatím první kolo prezidentského klání v Peru opanoval marxista Pedro Castillo.

Pětašedesátiletý Gillermo Lasso, někdejší bankéř a milionář, je ekvádorský volební matador. O nejvyšší úřad se pokoušel třikrát. Přesto jen málokdo věřil, že porazí donedávna neznámého Andrése Arauze, kandidáta bývalého prezidenta Raffaela Correy.

ekvador_170701-074014_per.png

Někdejší lídr Correa, který zemi vedl v letech 2007 až 2017, patřil k ideologickým spojencům Huga Cháveze z Venezuely nebo Bolivijce Eva Moralese. Correovi, propagátorovi myšlenky latinskoamerického socialismu pro 21. století, se ale nepodařilo změnit v dobách své vlády ústavu a zůstat v čele země tak jako jeho zmíněným souputníkům. Před čtyřmi lety proto vybral svého nástupce Lenína Morena, který se ale navzdory svému jménu projevil jako umírněný politik. Na populistickou vlnu svého předchůdce příliš nenaskakoval a nakonec se s ním rozešel ve zlém. Letos Lenín Moreno znovu nekandidoval, v zemi je mimořádně nepopulární, k tomu napomohla i Correova štvavá kampaň proti jeho vládě.

Lasso rozhodně nepůsobil jako favorit. Po prvním kole na Arauze ztrácel více než 12 procent. Příznivce ekonomické liberalizace nyní čekají těžké časy, země je polarizovaná, ekonomika je ve špatném stavu a Kongres ovládají Correovi lidé. Mezinárodní společenství a hlavně trhy si ale oddechly. Opadla obava, že Ekvádor ustoupí od dohody s MMF ohledně půjčky – to plánoval Arauz, potažmo Correa, který dění ve své vlasti sleduje z Belgie. Domu nemůže, vyhýbá se vězení. Loni byl odsouzen na osm let kvůli korupci.

Ztratili jsme Ekvádor, získali jsme Peru

Keiko Fujimori je dcera diktátora Alberta Fujimoriho

Sousední Peru a s ním i svět si na jméno nového prezidenta ještě chvíli počká. Druhé kolo se uskuteční v červnu. Nicméně oba kandidáti, kteří vzešli z rekordního počtu uchazečů o limský prezidentský palác, zřejmě nepřidají na klidu už tak frustrovaným Peruáncům. Vítězství jednapadesátiletého Pedra Castilla z osmnácti kandidátů tipoval jen málokdo. Učitel prvního stupně základní školy měl ještě v polovině března v průzkumech sotva tříprocentní podporu.

Castillo slibuje změnu. Otevřeně se hlásí k marxistické levici, chce novou ústavu a hovoří o znárodnění peruánského energetického průmyslu. Peru dlouhodobě prožívá politickou krizi. Loni v listopadu eskalovala prostřídáním tří prezidentů během jednoho týdne. Někteří bývalí lídři jsou kvůli korupci ve vězení nebo trestně stíhaní. Ostatně policie vyšetřuje i Keiko Fujimori, která se v červnu postaví Castillovi v druhém kole. Fujimori je v Peru nechvalně proslulé jméno, Keiko Fujimori je dcera diktátora Alberta Fujimoriho, který vládl do roku 2000 a který už roky sedí za mřížemi kvůli zločinům proti lidskosti.

Fujimori není příliš oblíbená, Castillovy plány ale v dosud konzervativním Peru možná zmobilizují rozháranou pravici, která by ji s největším sebezapřením mohla podpořit. Už nyní to ale vypadá, že Peruánci se stabilní politické situace jen tak nedočkají. Výsledek každopádně potěšil někdejšího bolivijského lídra Eva Moralese. „Ztratili jsme Ekvádor, ale získali Peru,“ zanalyzoval povolební stav na svém twitteru.

Autorka je novinářka

Spustit audio