Leo Pavlát: Na arabské straně chybí jak vůle k samostatnému státu Palestinců, tak k uznání Izraele

14. prosinec 2015

Řada kritiků, včetně států, které jinak Izrael podporují, vytýká židovskému státu budování osad na Západním břehu Jordánu. Podle nich to nepřispívá k uklidnění celé situace na Blízkém východě, ale naopak.

„Podle dohod z Osla není existence těchto osad zakázána,“ připomněl v pořadu Interview Plus ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát.

Podle něj se v dohodách se mluví o přirozeném růstu, který má být řešen v rámci jednání, to ale Palestinci už několik let odmítají.

„To není příčina konfliktu. Tou je, že Palestinci a většina arabského světa se odmítá vůbec smířit s existencí Židů na Blízkém východě,“ tvrdí ředitel.

Ten je přesvědčen, že je třeba s ptát, proč palestinský stát nevznikl před Šestidenní válkou, kdy od roku 1949 do roku 1967 bylo území Západního břehu Jordánu, východního Jeruzálema i Golanských výšin pod správou Egypta a Jordánska.

„Palestinský stát tam mohl vzniknout, a Izrael mohl být uznán. Ale tato vůle na arabské straně jednoznačně není,“ říká Pavlát.

Ten připomněl, že Izrael je demokratickým státem. „V Izraeli nežijí jen Židé, ale i půl milionu Arabů. Izrael je dokladem toho, že soužití několika národností a kultur na jednom místě je možné.“

„Arabové mají své instituce, mohou plně požívat všech demokratických práv, mají své poslance, a je trestná jakákoli propaganda, nemluvě o násilných činech z náboženských a etnických důvodů.“

Ředitel nepopírá, že i mezi Židy jsou extremisté, kteří se dopouštějí násilných činů.

„Ale rozdíl je ten, že tito Židé potom stanou před soudem a jsou souzeni, kdežto terorismus z palestinské strany vůči Izraeli je oslavován,“ konstatoval Leo Pavlát.

Co oslavuje právě probíhající židovský svátek Chanuka? Jaké je postavení židovské komunity v Česku? I o tom hovořil v pořadu Interview plus ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio