Leo Pavlát: Lidská práva v OSN

29. květen 2012

Jsou zprávy, které k nám nedolehnou, a přece jsou důležité. K takovým řadím informaci ze sklonku minulého měsíce, že do poradního osmnáctičlenného expertního týmu Rady pro lidská práva Organizace spojených národů byl zvolen Švýcar Jean Ziegler. Tento právník a profesor sociologie, někdejší expert OSN v oblasti potravinového práva a levicový poslanec švýcarského parlamentu, si při posuzování lidských práv osvojil velice vyhraněný postoj.

Proslul svou chválou Kuby, kterou dával za příklad vzorného zajištění výživy, a neskrýval svůj osobní obdiv k Fidelu Castrovi. Ziegler má pro diktátory vůbec slabost, a tak se za léta svého veřejného působení pochvalně vyslovil i o dalších despotech vyznávajících Marxe, Lenina či jen osobní krutovládu. Mezi jeho oblíbence se tak zařadil etiopský genocidní vládce Mengistu Haile Mariam, Robert Mugabe ze Zimbabwe či strůjce severokorejského hladomoru Kim Ir Sen.

Zcela zvláštní náklonnost pak novopečený poradce Rady pro lidská práva OSN cítí nejspíš k libyjskému Muammarovi Kaddáfímu. V roce 1989 Jean Ziegler spoluzakládal Cenu lidských práv, nesoucí Kaddáfího jméno, a o tři roky později se - žádný div - stal jejím nositelem. V zapomnění by konečně neměly skončit ani některé Zeiglerovy výroky:

Třeba ten o Francouzi Rogeru Garaudym, přesvědčeném marxistovi, který později konvertoval k islámu a zařadil se i mezi popírače holokaustu. Toho Ziegler v roce 1996 označil za "jednoho z vůdčích myslitelů naší doby". Sotva pak překvapí, když v jiném svém prohlášení, jen z roku 2005, nazval pásmo Gazy "obrovským koncentračním táborem", čímž Izraelce nepřímo ztotožnil s nacisty.

Takový je tedy nově zvolený expert OSN, který má svými doporučeními garantovat objektivitu a nezaujatost v oblasti tak důležité, jakou pro svět představují lidská práva. Že vám Ziegler pro takový úkol nepřipadá právě nestranný? Potom se podívejte, jak vypadá Rada pro lidská práva OSN v celku.

Poslední volby do ní se konaly v květnu loňského roku, a to podle následujícího klíče: Africkým a asijským státům byla vyhrazena vždy čtyři místa, státům latinskoamerickým spolu s karibskými další dvě a po dvou ještě získaly země z východní a západní Evropy. Ke čtrnácti nejvyšším arbitrům povolaným bdít nad dodržováním lidských práv ve světě tak již téměř rok patří například Angola, Nikaragua, Bolívie, Egypt, Indonésie, Madagaskar, Filipíny, Katar či Jihoafrická republika.

Řekl bych, že v tomto prostředí nebude nouze o kritiku "neoliberální a neokonzervativní koncepce lidských práv". Četní řečníci takové Rady pro lidská práva též určitě zmíní, že Spojené státy a jejich spojenci "užívají diskurs lidských práv jako zástěrku k boji za americké zájmy". Dozvíme se, že západní demokracie "zneužívají lidská práva ve jménu křižáckého tažení proti muslimům a komunismu", "na obranu sionismu".

Je takové přísloví o kozlu zahradníkem. Slyšíme ho často, nový člen expertního týmu Rady pro lidská práva Organizace spojených národů Jean Ziegler nám ho může aktuálně připomenout.

V Zieglerově rodné francouzštině však zní stejné úsloví podstatně výstižněji: "Zavřít vlka do ovčince". Zapamatujme si ten obrat: Nemáme co činit s nekňubou, ale s dravcem.

Autor je ředitel Židovského muzea v Praze

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.