Kroupa: Poprvé v životě jsme zažili svobodné volby

8. červen 2015

Neuvěřitelných 96 % českých voličů přišlo přesně před 25 roky k prvním svobodným volbám. Svými hlasy rozhodli o vítězství Občanského fóra a strany Veřejnost proti násilí.

„Poprvé jsme v našem životě zažili, co svobodné volby znamenají,“ vzpomínal politolog, filozof a tehdy aktivní politik Daniel Kroupa.

Svobodnými volbami skončila disidentská éra polistopadového vývoje a začala politická praxe demokratického státu, vysvětlil.

Vítězná strana ale od počátku jednotná nebyla. „Záhy se ukázalo, že lidé v parlamentu hlasují zcela odlišným způsobem, a během velice krátké doby se vytřídili lidé podle svého politického zaměření,“ popsal rozštěpení Občanského fóra Kroupa.

Tehdejší volební výsledek českých komunistů, kteří získali 13 % hlasů, politologa překvapil. „Já jsem se domníval, že komunistická strana nepřežije.“

„Prvním nedostatkem je, že komunistické hlasy nedokázala získat jiná levicová strana, sociální demokraté, i když se v éře Miloše Zemana o to pokoušela,“ soudí Kroupa.

Podle něj se ani v pozdějších letech nepodařilo vytvořit takové politické uspořádání, které by vykazovalo vyšší míru občanské spokojenosti. „Komunisté tak stále sbírají kromě svých věrných i hlasy nespokojenců.“

Podoba tehdejší předvolební kampaně byla dost odlišná. „Byla v daleko větší míře kontaktní. Absolvoval jsem desítky mítinků, ty byly plné lidí, které vše skutečně zajímalo, byly nabité sály, lidé byli nadšení a tleskali.“

Zklamání, které následovalo u většiny voličů, je do jisté míry pochopitelné, tvrdí filozof.

„Lidé očekávali, že změny budou probíhat velmi rychle, což nebylo možné. Navíc moc postupně přebírali jiní politici, než ti, kteří Sametovou revoluci uskutečňovali,“ shrnul Daniel Kroupa.

autoři: oci , bum
Spustit audio