Krokodýl se štítem na hlavě

1. únor 2012
Monitor

Vědci popsali nový druh pravěkého krokodýla ze severní Afriky. Kvůli štítu na hlavě dostal přezdívku Shieldcroc.

Krokodýl Aegisuchus witmeri pochází ze svrchně křídového souvrství Kem Kem v Maroku. Žil asi před 95 miliony lety a podle vědců z Missourijské univerzity je nejstarším předkem dnešních krokodýlů, jaký byl v Africe objeven. Zkoumání částečně zachovalé lebky odhalilo, že krokodýl měl extrémně dlouhou a plochou hlavu. K přezdívce Shieldcroc pak vedlo zjištění, že hlavu kryl silný štít. Lebka vypovídá o životním stylu „Štítového krokodýla“, který zřejmě nesoupeřil s dinosaury o větší kořist a své tenké čelisti využíval k lovu ryb. Pravděpodobně nehybně ležel ve vodě a čekal, až se k němu přiblíží neopatrná ryba, kterou by mohl jedním rázem pohltit.

<p><iframe width="610" height="443" src="https://www.youtube.com/embed/YRAogdVxczA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Odhadnout velikost jen podle lebky bylo obtížné, protože hlava byla v poměru k tělu větší než u jiných krokodýlů. Porovnáváním kostí různých druhů však vědci nakonec dospěli k závěru, že Shieldcroc byl dlouhý přes devět metrů. Jeho lebka přitom měřila jeden a půl metru. Objev Aegisuchus witmeri také znovu dokazuje, jak velké diverzity dosáhli krokodýli v Africe po boku dinosaurů, pterosaurů a plesiosaurů. Ve stejné době jako Shieldcroc zde žil velký počet vodních, suchozemských a dokonce i býložravých druhů krokodýlů.

Zdroj: PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.