Krize skončí nejdříve na jaře 2010

30. březen 2009

V českých televizích jsou někdy vidět rozhovory na ekonomická témata a některé z nich mají následující průběh: Redaktor či redaktorka připomenou nějaká ekonomická čísla, například že se oproti minulému měsíci v Americe zvýšila poptávka po bytech. Redaktor se pak optá přítomného experta, jestli tyto údaje znamenají, že nejhorší z krize máme za sebou a že se tedy trend obrací k lepšímu.

Expert je trochu v rozpacích a odpoví, že v každém případě jde o pozitivní zprávu a že trend se určitě obrátí, pokud bude takových zpráv přibývat. Redaktor se tedy zeptá, jestli k obratu může dojít už příští týden, a expert obvykle odpoví něčím neurčitým, třeba že možné je všechno.

Takové rozhovory vypovídají pouze o stavu veřejného mínění v Česku, které se zřejmě nemůže smířit s tím, že situace je opravdu je vážná a že z české kotliny žádné světlo na konci tunelu ve skutečnosti vidět není. Důvod je prostý, zdejší ekonomika závisí na světovém vývoji a pokud se něco nezmění v Americe nebo v Německu, těžko se něco může změnit tady.

Otázka, co bude dál, tedy čeká na odpověď. Kdy může dojít k obratu, se ve světě řeší na nejvyšší politické úrovni a také ve všech významných ekonomických médiích.

Odpovědi z poslední doby se shodují, že ekonomické oživení není možné čekat dříve, než napřesrok na jaře. Úplně se tedy upustilo od prognóz, že se situace zlepší už koncem letošního roku. Na takto nepříjemných vyhlídkách se shodují podnikatelé, kteří odpovídali magazínu CFO. Novináři se ptali třinácti set manažerů z celého světa a ti američtí spolu s evropskými počítají s tím, že krize potrvá dalších 14 měsíců a že jejich zisky poklesnou i v příštím roce o čtvrtinu, u průmyslových podniků dokonce o třetinu. Většina z firem chystá snižování personálních stavů a škrty v investicích, bez práce by se mohlo ocitnout v důsledku dalšího vývoje sedm a půl milionu lidí. Polovina oslovených manažerů přitom čeká, že se mzdy zmrazí, případně poklesnou. Evropské podniky jsou obecně ještě víc pesimistické a čekají, že se jejich výkon bude snižovat v příštích šestnácti měsících, tedy až do léta roku 2010.

Stejně to vidí ministři financí Evropské unie, kteří předali svou prognózu probíhajícímu bruselskému summitu, na kterém spolu rokují hlavy států. Vzhledem k tomu, že spotřebitelská a podnikatelská důvěra klesá stále hlouběji a že nadále vysychají finanční toky, tak se nedá obrat k lepšímu vlastně předpovědět. "Situaci zhoršuje negativní spirála mezi reálnou ekonomikou a finančními trhy," připomínají ministři v materiálu, který cituje deník Financial Times Deutschland.

Ministři summitu doporučují, aby členské země nadále nevyhlašovaly žádné zahrábne balíčky a neutrácely víc peněz, ale aby se spíše snažily dát do pořádku své veřejné finance. Země, které mají vysoké schodky, totiž mohou mít potíže se získáním zahraničních půjček, což by je přivedlo do skutečně vážných potíží. Připomeňme, že právě takové problémy zažívají Maďarsko a Lotyšsko, tedy země, které už musely žádat o finanční pomoc Mezinárodní měnový fond.

Nedůvěřivý Čech si pochopitelně řekne, proč by měl věřit právě podnikatelům a ministrům financí a nespoléhat raději na svůj zdravý instinkt. Koneckonců ani světoví finančníci do budoucnosti nevidí. Ovšem v případě předních světových manažerů a správců národních financí jde o něco jiného. Když říkají, že nebudou investovat a že budou propouštět, případně že budou pokud možno škrtat vládní výdaje, tak už těmito kroky budou svou předpověď uskutečňovat.

Pro běžného českého zaměstnance či podnikatele je tedy setrvání na dosavadním stanovisku nebezpečné. Optimismus je pěkná věc, protože umožňuje s odvahou řešit potíže, které přináší situace na trhu práce či na trhu s financemi a zbožím. Ovšem vyplatí se pouze v tom případě, když má člověk představu o tom, jakou situaci vlastně řeší.

Představa, že jsme dosáhli dna krize a že se ekonomická situace začne obracet nahoru, je pro podnikatele nebezpečná. Neuvážená investice na jaře může vést ke krachu podniku třeba už na podzim. Je tedy dobré si uvědomit, že se vrátí jen opravdu bezpečná investice, a před tím si pochopitelně zjistit, která investice je opravdu bezpečná.

Dobré informace o situaci jsou užitečné i pro zaměstnance. Když se příjmy v nejbližší době nezvýší, pokud přímo nepoklesnou, tak je třeba s větší opatrností uvažovat o nákupech a o půjčkách.

Dívat se na svět růžovými brýlemi je nepochybně úctyhodný postoj. Dokonce je možné zavírat oči před realitou a cítit se tak v každodenním životě o něco příjemněji, než kdyby se člověk nechal zmítat starostmi a temnými vyhlídkami.

Ovšem nesmí se zajít příliš daleko, tedy do pozice, které vede k vážným ekonomickým ztrátám. Právě proto je lepší vědět, že k pozitivnímu obratu v dohledné době nedojde.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: Petr Holub
Spustit audio