Kreveta stará 360 milionů let

11. listopad 2010
Monitor

Nejstarší kreveta na světě vypadá, skoro jako by nedávno někomu spadla z talíře. V jejím ocásku se po 360 milionů let zachovala viditelná svalovina.

Zatím nejstarší doklad existence krevet pocházel z Madagaskaru, kde byla nalezena fosílie krevety stará 245 milionů let. Nový nález z Oklahomy je však ještě o 125 milionů let starší. Kreveta dlouhá necelých 8 centimetrů dostala latinské jméno Aciculopoda mapesi. Nález není výjimečný jen díky svému stáří, ale také zachovalosti. V ocásku krevety je stále viditelná svalovina – stejná, na jaké si pochutnáváme u dnešních krevet. K jejímu zachování zřejmě přispěla kombinace kyselé vody, nízkého obsahu kyslíku a toho, že kreveta žila v hlubinách oceánu, kde proudy vody nebyly dost silné na to, aby její tělíčko rozložily.

Kreveta stará 360 milionů let je také jedním ze dvou nejstarších známých desetinožců (Decapoda) – korýšů, mezi které kromě krevet patří také krabi, humři, raci a langusty. Tím druhým je humr Palaeopalaemon newberryi přibližně stejného stáří, který byl nalezen v Ohiu a Iowě. Společný předek těchto dvou desetinožců zatím nalezen nebyl, ale vědci takový objev nevylučují. Pravděpodobným místem nálezu by byly horniny, které kdysi tvořily kontinent Laurentii, a které se dnes kromě Severní Ameriky nacházejí také v Grónsku.

Zdroj: ScienceDaily, Kent State University

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.