Křesťanský film Válečný kabinet válcuje americká kina

7. září 2015

Nečekaným filmovým trhákem se na konci srpna a začátku září stal v amerických kinech mimořádně levný snímek o tom, jak síla modlitby překoná manželskou krizi i další problémy běžného života.

Dokonce i megahvězdy Tom Cruise a Owen Wilson mohly jen přihlížet, jak je nízkorozpočtový film poráží na hlavu.

Podle magazínu Variety překvapivý úspěch ukazuje na sílu křesťanské divácké obce v USA, která se vydá na film bez ohledu na špatné recenze jen proto, že obsahuje poselství, které je jim blízké.

Snímek Válečný kabinet byl natočen za pouhé tři miliony dolarů, ale už za první víkend vydělal svým tvůrcům 11 milionů. Skončil na druhém místě před Národem grázlů s Tomem Cruisem a zaostal pouze za hudebně-životopisným filmem Straight Outta Compton mapujícím vznik hip-hopového subžánru známého jako gangsta rap.

Ten ovšem vydělal „jen“ 13 milionů, což není ve srovnání s fundamentalistickým snímkem o moc víc.

Čtěte také

Válečný kabinet přitom dostal od kritického serveru Rotten Tomatoes neboli Shnilá rajčata jen 18 procent, takže jeho reálný úspěch je v kontrastu k totální nepřízni o to větší.

Například filmový kritik Michael Rechtshaffen z Los Angeles Times snímek odmítl coby „vypjatý a neuvěřitelně přehrávaný“.

Příznivci tvůrčí dvojice, bratří Alexe a Stephena Kendrickových, však nedali na škarohlídy a navštěvovali kina po desetitisících. Alex coby bývalý protestantský pastor kritikům vzkázal, že vůbec nechápou zákonitosti amerického trhu.

„Nedají nám nic zadarmo,“ řekl na adresu recenzentů listu Boston Herald. „Ale je to proto, že neumějí pochopit náš světový názor ani to, že jsme ochotni vyjádřit jej filmem,“ dodal.

Diváci to naštěstí vidí jinak a film je pro ně duchovním zážitkem. Také další analytici připouštějí, že filmaři mají tendenci přehlížet potenciál, který v USA představují radikální křesťanské kruhy.

Tvůrci obsadili do hlavních rolí afroamerickou rodinu, což do kin přivedlo rekordní množství černošské populace USA.

Čtěte také

Snímek, nabitý americkými reáliemi včetně populárního amerického fotbalu a basketbalu, vypráví o manželské krizi páru ve středních letech.

Žena pracuje jako realitní agentka, a čirou náhodou zavítá do domu staré černošky, která ji při prodejní prohlídce nemovitosti uvede i do svého „válečného kabinetu“ – místnosti, která je vyhrazená výlučně přímluvným modlitbám.

Zprvu skeptická manželka dá na její rady, a i když forma modliteb evropského diváka svou razancí nepochybně odradí, snímek vyznívá jednoznačně ve prospěch všech, kteří se modlí i za ztracené případy.

Pro studio Sony je to navíc podle magazínu už několikátý úspěch s křesťanskými filmy – v minulosti bodovalo se snímkem Surfařka o dívce, které žralok ukousne ruku, ale ona díky své víře nalezne sílu vrátit se k závodění.

Další trefou do černého byl film Nebe existuje. Šlo o adaptaci knižního bestselleru o otci z malého města, který musí nalézt odvahu, aby se podělil s ostatními o mimořádný synův zážitek, který v klinické smrti zažil spirituální prozření.

Šéf distribuce studia Sony Rory Bruer si pochvaluje úspěch všech filmů, ale za hlavní vizionáře považuje bratry Kendrickovy. „Bez nich bychom nebyli tam, kde jsme,“ dodal.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio