Krásné dětství tyranosaurů

24. září 2010

Jakmile dorostli tyranosauři určité velikosti, byli v bezpečí před všemi ostatními tvory. Už dvouletý tyranosaurus byl "za vodou". Tyranosauři měli jediného nepřítele - sami sebe. Vzájemné potyčky a zátěž samic spojená s kladením vajec prudce zvýšila jejich úmrtnost už v dospívání a hrozba ze strany "bližních" je neopouštěla po zbytek života.

Mláďata tyranosaurů měla tuhý kořínek a jen tak něco je neskolilo. Přitom se nemusela rvát o holý život. Užívala si celkem spokojeně dětství. Malí tyranosauři přežívali raná období svého života s úspěšností, jakou by jim mohla většina dnešních obratlovců závidět. Vyplývá to z výsledků studie, kterou tým z Florida State University v americkém Tallahassee, vedený Gregorym Ericksonem a předním kanadským paleontologem Philipem J. Curriem z University of Alberta, publikoval ve vědeckém týdeníku Science.

Paleontologové podrobili zevrubným analýzám kosterní ostatky 22 dravých druhohorních dinosaurů druhu Albertosaurus sarcophagus, kteří patřili do blízkého příbuzenstva mnohem populárnějších dravých obrů Tyranosaurus rex. Kostry albertosaurů se našly asi 200 kilometrů severovýchodně od Calgary v místě, kde je před zhruba 70 miliony roků navršil vodní příval v průběhu několika týdnů, nejvýše měsíců. U všech určili věk zvířat podle vnitřní struktury kostí. Získali tak "křivku přežívání" těchto dravých ještěrů.

Mezi fosíliemi se nenacházely ostatky čerstvě vylíhlých mláďat a Ericsson předpokládá, že se nejmladší věková kategorie albertosaurů nelišila mortalitou od padesáti až osmdesátiprocentní úmrtnosti mláďat současných obratlovců, např. ptáků či krokodýlů. Jakmile měla mláďata za sebou toto kritické období, ocitla se "za vodou". Ve věku 2 až 13 let jejich úmrtnost dramaticky klesla a pohybovala se kolem 3,5%. Ericsson se domnívá, že mláďata těžila ze svých impozantních rozměrů. Už ve věku 2 let byla větší než jakýkoli jiný dravý ještěr tehdejší doby.

"Neumím si představit žádného tehdejšího tvora, který by mohl soupeřit s dvoumetrovým albertosaurem," řekl Gregory Erickson v komentáři pro vědecký časopis Science.

Krušné časy nastaly albertosaurům během dospívání. Mezi čtrnáctým a třiadvacátým rokem vyšplhala jejich úmrtnost na 23%. Zjevně to souviselo s dosažením pohlavní dospělosti. Samice byly vystaveny silné zátěži spojené s tvorbou a kladením vajec. Samci se zřejmě rvali mezi sebou o přízeň samic. Ani v pokročilejším věku se nedočkali albertosauři klidu. I pak byla jejich úmrtnost velmi vysoká. Mládí bylo tedy jedinou poklidnou kapitolou jejich života. K obdobným závěrům došel Erickson i při studiu ostatků dalších velkých dravých dinosaurů, např. gorgosaurů, daspletosaurů nebo zástupců druhu Tyranosaurus rex, které tak proslavil Spilebergův film Jurský park.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.