Kouzla kolem subvencí
Miliardu korun na přímých dotacích chtějí chovatelé prasat od ministerstva zemědělství. Tedy ze státní poklady. Potažmo z peněženek nás všech.
Snad kvůli tomu hodlají příští týden, až přijedou do Prahy demonstrovat, rozdávat lidem na Václaváku jitrnice a jelita. Což je ovšem dost nefér, když uvážíme, že se tam dneska procházejí hlavně zahraniční turisti, a ti mají doma vlastních jitrnic a jelit víc než dost, protože podle Agrární komory ve všech zemích okolo nás vlády na svá prasata přispívají. Když ne přímo, tak prý tajně, anebo z grantů evropské unie.
Jenže dost vtipkování, situace je vážná: pokud stát nezasáhne, bude prý napřesrok cena vepřového až dvojnásobná a chovy vepřů budou dále zanikat. Přitom soběstačnost v produkci vepřového masa ztratila ČR v roce 2002. Domácí výroba stačí toho času pokrýt jen 78 procent spotřeby.
"Pokud se s ministrem nedohodneme, hrozí, že koncem druhého čtvrtletí příštího roku vyrobí čeští chovatelé méně masa, staneme se závislí na dovozu a vývoj cen vepřového v obchodech bude kopírovat současný vývoj cen u másla," tvrdí šéf Agrární komory Jan Veleba.
Tak ho zkusme vzít za slovo: Faktem je, že cena másla vzrostla ve zdejších obchodech vskutku horentně. Spíš než závislostí na dovozu je to ale zřejmě tím, že čeští zemědělci vyžadují za mléko stále vyšší výkupní ceny. Jako to teď dělá třeba mlékařské a hospodářské družstvo Jih, které tlačí na Madetu, aby mu ještě přidala, jinak že prý prodá své mléko do Německa.
Jak je to doopravdy, je ovšem otázka: faktem je, že v německých obchodech vzrostly v uplynulých týdnech o něco ceny sýrů a mléčných výrobků. Ale například čtvrtka másla byla v pondělí v bavorském diskontu na české hranici za euro a pět centů, zatímco v Praze za skoro 39 korun. A to ještě musela být zvláštní nabídka, protože podle ČTK prodává Madeta toho času kostku másla obchodníkům za 39,50 a chce tuhle cenu do konce roku "držet", aby se prý nesnížila poptávka. Další příklad: český cottage cheese je regálech zdejších obchodů k mání za 18 až 19 korun, zatímco na bavorské hranici za necelých 40 centů. Pro úplnost: Pondělní kurz koruny k euru byl 26,65. Máslo v onom bavorském diskontu ovšem z českého mléka, po kterém údajně tolik dychtí německé mlékárny, určitě nebylo. Bylo irské. A kvalitní.
Spotřebitelé, kteří bydlí poblíž hranic s Bavorskem nebo Saskem, se přesvědčují už delší dobu, že velké diskontové řetězce na německé straně hranice mívají potraviny v lepší kvalitě, v širším výběru a za skoro stejnou, nezřídka dokonce za nižší cenu než toho času v Česku. Přitom by člověk čekal, že to vzhledem k příjmové hladině v Česku a v Německu bude pořád ještě přesně naopak. Z hlediska českého spotřebitele, který má možnost porovnávat nabídku potravin doma a za hranicemi, by tedy víc dovozu rozhodně nebylo žádnou katastrofou. Naopak by to mohlo zdejšímu prostředí jenom prospět. Abychom zůstali u toho vepřového: půl kila libových řízků té nejlepší kvality stojí v německém diskontním řetězci, který se podle posledních zpráv chystá i do Česka, 2 eura 99 centů. Vzrůstající cena krmiv se v téhle ceně zatím neodrazila. Odborníci na dotace přímé i skryté už nicméně nejspíš počítají, kolik k tomu daňoví poplatníci v Německu připlácejí, aniž o tom vědí. To se ale nepochybně děje všude.
Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na
přání .
Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .