Kosmické hrátky s ohněm

3. únor 2012
Monitor

Výzkum spalování v beztížném stavu může pomoci se zdokonalením spalovacích motorů.

Často mluvíme o konci éry fosilních paliv, a tak bychom se mohli domnívat, že o hoření a spalování víme úplně všechno. Rozhodně si to však nemyslí profesor Forman Williams z Jacobs School of Engeneering. Vede tým experimentu FLEX, který svoji pozornost zaměřil na průběh a parametry hoření ve vesmíru.

Experiment FLEX probíhal na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) od roku 2009 až do loňského prosince. Aparatura samotná je umístěna v modulu Destiny, ale řízení experimentů probíhalo pohodlně ze Země z Výzkumného centra Johna Glenna v Clevelandu, které spadá pod NASA. FLEX využíval ke všem testům pouze dva druhy uhlovodíkových paliv, heptan nebo methanol. Přesně odměřené množství paliva pak vědci spalovali za předem určených podmínek.

Aparatura FLEX

Je zjevné, že v beztížném stavu nemůže vzniknout při spalování běžný plamen. Zapálenou kapku obklopil plamen kulového tvaru, který se kolem ní symetricky pohyboval po celou dobu hoření. Teplota plamene byla nižší a hoření spotřebovalo menší množství kyslíku, než bychom očekávali na Zemi. FLEX zároveň zkoumal zhášení plamene v beztížném stavu pomocí oxidu uhličitého, který slouží na ISS jako hasicí médium. Výsledky experimentu zpřesňují účinné koncentrace hasicí látky a nepochybně se časem promítnou i do bezpečnostních požárních předpisů na ISS.

Na FLEX navazuje další série experimentů, které budou zkoumat hoření různých palivových směsí. Profesor Williams doufá, že napomohou zdokonalení běžných spalovacích motorů i přípravě čistších uhlovodíkových paliv.

Zdroj: NASA, Jacobs School of Engeneering

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.