Korupční aféra izraelského premiéra Ehuda Olmerta pokračuje

24. červenec 2008

Tento týden skončil v Izraeli křížový výslech hlavního svědka v korupční aféře premiéra Ehuda Olmerta, který vedli Olmertovi obhájci s cílem zbavit svého klienta všech nařčení. Olmert se k němu upínal jako k události, která jej zcela jistě očistí od obvinění z korupce.

Připomeňme, že Olmert čelí podezření, že v letech 1999 až 2005, kdy byl jeruzalémským starostou a následně ministrem průmyslu a obchodu, přijal nezákonně statisíce dolarů od amerického finančníka Morrise Talanského. Ten vypověděl, že dal Olmertovi nejméně 150.000 dolarů z vlastní kapsy a předal mu i desetitisíce dalších od jiných amerických židovských dárců. Hradil mu také letenky a pobyty v luxusních hotelech, a dokonce mu asi 20.000 dolarů půjčil a nikdy nedostal zpět. Dalších 200.000 dolarů dal pro Olmerta jeho právníkovi. Premiér tvrdí, že šlo o příspěvky na předvolební kampaně, a nikoli úplatky za podnikatelské výhody pro Talanského, jak se domnívá policie. Ta však nenašla žádné doklady o tom, na co byly peníze použity. Když začátkem května aféra vypukla, Olmert prohlásil, že bude-li obviněn, podá demisi.

Jeho obhájci přistoupili k pětidennímu křížovému výslechu Morrise Talanského s úmyslem prokázat svědkovu nevěrohodnost a zpochybnit nejen jeho výroky, ale i osobnost a soukromé podnikání. Po mnoha týdnech důkladného pátrání v Talanského soukromí jej pak při výslechu mátli záludnými otázkami, šťourali se v jeho osobních záležitostech, vytáhli na něj i jeho nesouvisející soudní spory a naznačili, že Talanský v Americe neplatí daně a pere špinavé peníze. Obhájci tvrdí, že celý případ na Olmerta ušila policie a Talanskému vkládala otázky do úst tak, aby se jeho odpovědi hodily do předem připraveného případu.

Neškolený laik padne do léček mazaných právníků snadno a Talanský často odpovídal, že neví, nepamatuje si, byl při policejním výslechu zmatený a vystrašený nebo to či ono možná nevyjádřil úplně přesně. Olmertovi obhájci poukázali na řadu rozporů v jeho výpovědi a z Morrise Talanského, který je v Izraeli známým mecenášem a štědrým dárcem prostředků na zdravotnické a vzdělávací projekty, udělali vychytralého vykuka, který se ze všeho snaží vytlouct osobní kapitál a výhody pro své vlastní - samozřejmě "pochybné" - podnikání. Olmertův hlavní obhájce nakonec Talanského svědectví rovnou označil za "lež".

I když možná právníci výpověď hlavního svědka zpochybnili, Olmert vyhráno nemá. V uplynulých dnech totiž vyšly najevo další případy jeho patrně nezákonného, ale rozhodně nemorálního jednání. Ukázalo se, že dodnes nesplatil další 15 let starou půjčku ve výši 75.000 dolarů jistému kontroverznímu podnikateli, ale především policie při výslechu samotného Olmerta odhalila další finanční machinace: v době, kdy byl starostou a ministrem obchodu, účtoval své cestovní výdaje vždy několika sponzorům najednou, ať už neziskovým organizacím, soukromníkům, nebo dokonce státu. Faktury rozesílala jeho soukromá cestovní kancelář, která čistý zisk převáděla na Olmertovo osobní konto, z něhož pak Olmert hradil soukromé cesty své rodiny. Podle policie se tak obohatil o více než 100.000 dolarů. Jeho právníci však tvrdí, že částka byla mnohem menší a že šlo jen o omyl, opomenutí či zanedbání předpisů.

Veřejnost, média a většina politiků je znechucená. Jestli se Olmertovým právníkům podařilo zpochybněním výpovědi Talanského přesvědčit policii, se teprve ukáže, ale rozhodně nevylepšili Olmertův smysl pro vkus a morálku ani pověst. Případ několikanásobných faktur je už šestým vyšetřováním, které policie proti Olmertovi od nástupu do funkce premiéra zahájila. Olmert měl podle většiny lidí rezignovat už dávno anebo alespoň pozastavit výkon své funkce, než se případy vyřeší. Myslí si to 80 procent Izraelců a 42 procenta si přejí předčasné volby.

K těm tento týden úspěšně vykročili Olmertovi odpůrci v jeho straně Kadima, když konečně dosáhli stanovení data stranických primárek na polovinu září. Olmert v nich zřejmě kandidovat nebude, i když se zatím jednoznačně nevyjádřil. Průzkumy naznačují, že jeho nástupcem se pravděpodobně stane ministryně zahraničí Cipi Livni, která se o post předsedy strany utká s ministrem dopravy Šaulem Mofazem. Vítěz primárek se pak pokusí získat podporu parlamentu pro sestavení nové vlády bez předčasných voleb, a pokud ji nezíská, bude alespoň kandidátem na příštího premiéra. Kadima by však podle současných průzkumů ve volbách skončila až třetí; zvítězil by Likud a premiérem by se stal Binjamin Netanjahu.

Zda bude proti Olmertovi v některém z případů vzneseno obvinění, se má rozhodnout během několika týdnů. I kdyby však z jakéhokoli důvodu obviněn nebyl, jeho neslavná politická dráha skončila.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: gzb
Spustit audio