Kořeny obchodu s dětmi v Etiopii

26. prosinec 2011
Sedmý světadíl

Proti obchodování s dětmi v Etiopii bojuje jak vláda, tak mnoho nevládních organizací. Mají proti sobě ale mocného nepřítele – samotné Etiopany, kteří jsou přesvědčeni o tom, že děti mají pracovat.

Zhruba před čtyřmi lety se o východoafrické Etiopii začalo mluvit jako o regionálním centru obchodu s dětmi. Mezinárodní organizace pro migraci ve svých průzkumech tehdy odhadovala, že ročně bylo zejména za pracovními účely prodáno na 20 000 dětí.

A podle všeho tento trend v Etiopii stále trvá. Jak potvrzují odborníci, kteří situaci v oblasti Afrického rohu dlouhodobě sledují, obchod s dětmi zatím rozhodně není na ústupu. Čím to je, že je obchod s dětmi v Etiopii tak rozšířený? O tom v Sedmém světadílu hovořila Sara Worku z organizace Člověk v tísni, která v Etiopii vede program prevence dětského obchodu.

Těžko řešitelná situace

Rozbujelý obchod s dětmi je především důsledkem chudoby, která v Etiopii panuje. Nejvíce se mu daří v odlehlých venkovských částech na jihu a ve středu země. Děti často prodávají sami jejich rodiče, kteří je nejsou schopni uživit a z domova je posílají v naději, že jim zajistí lepší život.

Jejich potomci většinou končí v hlavním městě Addis Abebě, kde vykonávají náročnou práci v tkalcovských dílnách, prodávají na ulicích nebo jsou nuceny žebrat. Dívky jsou využívány jako pomocnice v domácnosti anebo prostitutky.

autor: Lucie Christovová
Spustit audio