Kontaktní čočky s vitamínem E léčí glaukom

29. březen 2010

Pacienti se zeleným očním zákalem si několikrát denně musí kapat do oka léky. Pohodlnější a účinnější by pro ně ale mohly být kontaktní čočky, ze kterých se lék postupně uvolňuje.

Světově druhou nejčastější příčinou ztráty zraku u lidí je hned po šedém očním zákalu glaukom neboli zelený oční zákal, kterým trpí asi 67 milionů lidí. Předpokládá se, že příčinou nemoci je zvýšený nitrooční tlak, který poškozuje oční nerv. Léky na snížení nitroočního tlaku se obvykle aplikují ve formě kapek, což podle vědců z Floridské univerzity není zcela ideální. Slzy lék odplaví a většina z něj se vstřebá do krevního oběhu a koluje po těle, kde může vyvolat nežádoucí účinky. Na cílové místo – tedy do oční rohovky - se dostane jen něco mezi jedním a pěti procenty léčiva.

Vědci proto navrhli nový systém, který využívá gelové kontaktní čočky. Obsahují nejen lék, který se z nich pomalu uvolňuje, ale také nano-shluky vitamínu E. Shluky jsou stokrát větší než molekuly léčiva a fungují jako překážky, přes které lék nemůže projít. Jeho molekuly musí shluky zdlouhavě obtékat, což uvolňování léčiva z čoček výrazně zpomaluje. Kontaktní čočky s vitamínem E jsou navržené tak, aby je člověk mohl bez vyndávání nosit celý měsíc. Vitamín E je známý svými antioxidačními účinky, které nemocnému oku prospívají, a navíc blokuje ultrafialové záření. Vědci se proto domnívají, že kontaktní čočky s „éčkem“ by se mohly uplatnit i v léčbě šedého očního zákalu nebo syndromu suchého oka.

Zdroj: American Chemical Society

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.