Konference plná otázek, zatím bez odpovědí

28. srpen 2006

Zásadní programová debata německých křesťanských demokratů, která pokračovala stranickou konferencí minulý týden v Berlíně a která má vyústit v roce 2007 v nové politické směřování strany, přichází v současné chvíli jako na zavolanou. Křesťanští demokraté se stále více uvnitř velké koalice ztrácejí.

Díky její nehybnosti, v lepším případě taktickým úkrokům stranou - jakým je kupříkladu reforma zdravotnictví. A tak se potřebují daleko více vymezit, než demokraté sociální. Ti, jak se ukazuje, jsou v pohodě. Stejně jako Angela Merkelová začátkem roku sice jejich tehdejší předseda Mathias Platzeck oznámil potřebu v souvislosti s výzvami globalizace začít usilovně přemýšlet o nezbytných proměnách sociálně demokratického politického směřování, od té doby ale, nejen změnou na postu předsedy strany, je ticho po pěšině.

Určitou rozbušku, vhozenou mezi stranické grandy křesťanské demokracie představoval nedávný rozhovor Jürgena Rüttgerse pro týdeník Stern. V rozhovoru prohlásil, že CDU není žádnou kapitalistickou stranou, dokonce se vyslovil proti, podle něj, hodnotám, produkovaných kapitalismem, totiž proti materialismu a individualismu. Vrhl tak na sebe podezření, že zamýšlí sociálně demokratizovat německé křesťansko demokratické hnutí. Skutečnost je ale prostší. Rüttgers vládne v Severním Porýnní Vestfálsku od loňského roku. V této letité baště sociální demokracie zemské volby tehdy vyhrála CDU. Udržet si ale postavení v zemi, která i tak zůstala výrazně sociálně demokratickou, znamená pokoušet se neustále brát sociálním demokratům vítr z plachet. A o to se Rüttgers pokouší. Možná ne šťastně.

Maximou křesťansko demokratické politiky je i nadále sociálně tržní hospodářství, jak uvedla na programové konferenci strany Angela Merkelová. "CDU zůstane stranou sociálně tržního hospodářství a neznám nikoho, kdo by chtěl něco jiného," řekla doslova. Má-li ale mít sociálně tržní hospodářství budoucnost, musí brát v potaz dnešní změny ve světě - a to jak z hlediska globalizující se ekonomiky, tak i z hlediska měnící se bezpečnostní situace. Jeden z klíčových pilířů sociálně tržního hospodářství - sociální stát - začíná totiž v dané podobě selhávat. Je drahý, neúčinný a představuje navíc riziko pro samu demokracii. Neumí si poradit s nezaměstnaností a selhává i jako základní nástroj, jímž otevřená společnost dosahuje potřebné sociální rovnováhy.

Stávající výzvy globalizované ekonomiky, stěhování kapitálu za levnější pracovní silou, rostoucí konkurenceschopnost východoevropských, indických a čínských pracovních trhů, to vše si vynucuje změnu sociální politiky, odchod od její klasické podoby, více sloužící jako ochrana před negativními dopady vnějších vlivů, a naopak hledání její nové podoby v rámci otevřených, konkurenčních ekonomik. Angela Merkelová potvrdila, že hodnoty svoboda, spravedlnost a solidarita, které křesťanští demokraté odvozují od křesťanského zobrazení člověka a které vnímají ve vzájemné rovnováze, dál platí jako směrníky pro politiku CDU. Zdůraznila ale současně, že je potřeba větší odvahy ke svobodě, tedy větší odvahy vzít osud do vlastních rukou a vsadit tak na osobní zodpovědnost každého jedince. Tak se také bude jmenovat připravovaný program: "Novou spravedlnost skrze více svobody".

"Jak upevnit sociálně tržní hospodářství v globalizovaném světě?" Tak zněla otázka po celou konferenci. Ministerský předseda Saska Milbradt vyvolal obrovský potlesk, když zdůraznil, že německý model sociálního státu nelze udržet tak, že stát bude zasahovat do trhu. Naopak je zapotřebí co možná nejvíce uvolnit sílu trhu a vytvářet podmínky pro růst jeho konkurenceschopnosti. Politika křesťanských demokratů se sice musí nést v duchu hodnot svoboda, spravedlnost a solidarita, ale důraz je třeba klást na větší spravedlnost v příležitostech. Problémy spojené se zaopatřovacím státem nechat pak sociálním demokratům. Ať oni se s nimi trápí, chtějí-li. Základní programové hodnoty CDU mají být rodinná politika a růst německé vzdělanosti.

I tak se ale konference nesla dál více v duchu tázání, kladení otázek, než hotových odpovědí. Jediné, nad čím se otazník nevznášel, bylo prohlášení Angely Merkelové, že je německým státním zájmem právo státu Izrael na existenci. Ostatně na dodržování příměří v Libanonu má dohlížet i 1200 vojáků Bundeswehru. Vedle Itálie a Francie je to třetí nejsilnější kontingent Evropské unie. A to je rozhodně dobrá zpráva.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: ern
Spustit audio