Konference HRANICE (NE)SVOBODY. Timothy Snyder míří do Prahy

7. červen 2023

Jeden z nejznámějších amerických intelektuálů Timothy Snyder zamíří 15. července do Prahy. Vystoupí jako exkluzivní host konference Hranice (ne)svobody organizované Knihovnou Václava Havla a Českým rozhlasem Plus. Večer bude doplněný natáčením rozhlasových podcastů a uzavřený veřejnou debatou s ukrajinskou novinářkou Sevhil Musajevovou.

Spisovatel a profesor z americké univerzity v Yale Timothy Snyder se vrací do Prahy na větší veřejnou akci po několika letech.

Čtěte také

Jeho přednáška „Havel, nepředvídatelnost a svoboda“ bude vrcholem konference.

Součástí programu bude také debata s ukrajinskou novinářkou Sevhil Musajevovou, šéfredaktorkou on-line deníku Ukrajinská pravda v Kyjevě, a natáčení podcastů Chyba systému a Na Východ! & Přepište dějiny.

„Hranice (ne)svobody nejsou jen záležitostí politických map, ale především dějin: Kdo ovládá současnost, ovládá minulost. A kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Málokdo dnes vzdoruje kremelským snahám o kolonizaci minulosti — a tedy budoucnosti a prostoru — střední a východní Evropy erudovaněji než Timothy Snyder. A jednou z jeho hlavních myšlenkových inspirací je Václav Havel,“ říká ředitel Knihovny Václava Havla Milan Babík.

Čtěte také

„O příjezd Timothyho Snydera jsme usilovali již loni, na velkou rozhlasovou konferenci Média a Ukrajina. Tentokrát to vyšlo a jsme moc rádi, že ho ve spolupráci s novým vedením Knihovny Václava Havla můžeme v Praze představit –  v kontextu Ukrajiny, tamních médií a společně s našimi úspěšnými podcasty,“ doplňuje šéfredaktor Plusu Josef Pazderka.

Vstupenky v prodeji na vzlet.cz

Program 17.00 až 21.30 (Kulturní centrum Vzlet, Holandská 669/1
Praha - Vršovice)

  • Chyba systému: Nárůst krajní pravice ve volbách s hostkou Petrou Guasti
  • Na Východ! + Přepište dějiny: Srpen 1968 ruskýma očima
  • Timothy Snyder: Havel, nepředvídatelnost a svoboda
  • Timothy Snyder + Sevhil Musaieva: Debata moderovaná Janem Bumbou

Konference bude od 19.30 simultánně tlumočena do češtiny.

Timothy Snyder

Timothy Snyder

Profesor historie na Yaleově univerzitě v USA. Jeho knihy, věnované pohnutým dějinám střední a východní Evropy, například Krvavé země a Černá zem, se staly mezinárodními bestsellery. Mimořádnou pozornost vzbudily také publikace Tyranie. 20 lekcí z 20. století, burcující k občanskému angažmá tváří v tvář krizi demokracie. Získal mnoho cen, např. Cenu VIZE 97, Cenu Hannah Arendtové nebo Lipskou knižní cenu evropského porozumění.

On Air

Český rozhlas Plus

Celoplošná stanice Českého rozhlasu mluveného slova, zaměřená na analytickou publicistiku. Vznikla v roce 2013, kdy nahradila trojici stanic ČRo 6, Rádio Česko a Leonardo. V poslední době stanice získala několik novinářských ocenění, mj. pro analytika Jana Fingerlanda (Cena Ferdinanda Peroutky), šéfredaktora Josefa Pazderku (Cena Karla Havlíčka Borovského) nebo pro úspěšný podcast Na Východ!, oceněný Novinářskou cenou Nadace OSF za rok 2023.

Milan Babík, ředitel Knihovny Václava Havla

Knihovna Václava Havla

Sbírá a shromažďuje všechny materiály, další artefakty a myšlenky dramatika, disidenta, posledního československého a prvního českého prezidenta Václava Havla za účelem jejich digitalizace, dokumentace a výzkumu a propagace. Jejím novým ředitelem je od června 2024 Milan Babík, vysokoškolský pedagog s dlouhou zkušeností z prestižních amerických univerzit (Colby College aj.) a autor řady odborných statí a knih.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka