Konec ledna rozhodne o přístupu do hlediště Divadla Na zábradlí

14. leden 2015

Pražské Divadlo Na zábradlí možná přijde na konci ledna o velké foyer a o hlavní vstup do sálu. Prostor původně patřil k sousednímu Pachtovu paláci, ale při rekonstrukci v 60. letech se stal neodmyslitelnou součástí divadla.

Palác byl v restitucích vrácen a od té doby si Divadlo Na zábradlí své foyer pronajímá. Minulý rok v létě dostalo výpověď. Pokud se zástupci pražského magistrátu se společností Ott Properties, které palác patří, nedohodnou, bude od 1. února divadelní scéna - spojená s takovými osobnostmi jako je Václav Havel nebo Petr Lébl - bez vyhovujícího přístupu do sálu.

Divadlo na zábradlí patří od konce 50. let k významným českým divadelním scénám. Místo, kde stojí, patří k nejstarším sídlištím na území vnitřní Prahy. Strategické umístění v historickém centru také může být spojeno s řadou komplikací. Zvlášť v případě, kdy divadlu hrozí, že přijde o část interiéru.

Po tom, co v červenci minulého roku soukromá firma Divadlu Na zábradlí vypověděla nájemní smlouvu na foyer, musí ředitel divadla i radní pro kulturu vyřešit, jak diváky dostanou do hlediště.

Na zábradlí se skvěla česká moderna

Z nové inscenace Asanace v Divadle Na zábradlí, režie David Czesany

V pražském Divadle Na zábradlí mají zrovna premiéru. Anna Petrželková vytvořila inscenaci Báby podle krátkých próz ruského básníka a spisovatele Daniila Charmse. Zvuk ze sálu doléhá do velkého foyeru.

Před začátkem představení mnozí ze dvou stovek diváků vzpomínali: je to přesně 15 let, co 12. prosince odešel režisér Petr Lébl, tvůrce jedné z výrazných uměleckých etap této scény, která je živou pamětí českého moderního divadla.

Premiéra byla úspěšná. Den předtím se Petr Štědroň, ředitel Divadla na Zábradlí, vyjadřoval v Českém rozhlase k záležitosti, která by mohla mít fatální vliv na provoz scény, kde před 50 lety měla premiéru první slavná hra Václava Havla - Zahradní slavnost.

Divadlo na zábradlí dostalo od vlastníka vedlejšího Pachtova paláce, společnosti Ott Properties, výpověď z velkého foyeru. Vypadá to jako situace z absurdního dramatu.

Jak může mít nezbytná část divadla, kde publikum tráví přestávky a kudy vstupuje do sálu, jiného vlastníka, než zbytek divadelní budovy? Podle bývalé ředitelky Zábradlí Doubravky Svobodové za to může zásadní rekonstrukce divadla v 60. letech.

Umělecký šéd Divadla Na zábradlí Petr Stědroň

Foyer v sousední budově

Během ní bylo foyer vybudováno v přízemí sousedního Pachtova paláce. Tehdy to nebyl problém, protože obě nemovitosti vlastnil stát. Po Listopadu 1989 byl palác vrácen potomkům původního vlastníka a začaly problémy.

Společnost Ott Properties prostřednictvím své mediální zástupkyně Petry Zdeňkové po zveřejnění výpovědi vzkázala, že od požadavků na vyklizení foyeru ustoupit nehodlá.

Ředitel Divadla Na zábradlí si uvědomuje, že právní argumenty jsou na straně majitele Pachtova paláce. Přitom tu druhou sezónu pracuje úspěšný mladý tým, který získal v loňském roce Cenu Alfréda Radoka za inscenaci Zlatá šedesátá.

Divadlo Na zábradlí: Velvet Havel

Výpověď byla Divadlu Na zábradlí doručena v létě. Od té doby o ní ví jeho vedení i pražský magistrát, který tuto scénu zřizuje, a také tehdejší radní Václav Novotný za TOP 09. Jednání spadla do předvolební kampaně. Nezaspal tady někdo? Radní tvrdí, že nikoliv.

V jednáních s Ott Properties pokračuje i ředitel Divadla Na zábradlí Petr Štědroň. Ten nastoupil do funkce v září roku 2013. V té době byl seznámen s majetkoprávními vztahy, které se týkaly jednotlivých sálů a místností divadla. Podobně jako jeho předchůdci nemohl se situací kolem foyer mnoho udělat. Správcem majetku divadla, tedy i budovy, je jako jeho zřizovatel hlavní město Praha.

Společnost Ott Properties se po jednáních na začátku ledna odmlčela a své rozhodnutí sdělí vedení divadla i odboru kultury pražského magistrátu do konce měsíce. V Divadle Na zábradlí stále netuší, zda v únoru budou foyer a prostor za jevištěm moci využívat.

autoři: Marie Reslová , Veronika Jošková Štefanová , sch
Spustit audio