Kolonizace Marsu jako reality show

22. červen 2012
Monitor

Firma chce, aby první cestu člověka na Mars financovali televizní diváci z celého světa.

Možná pilotovaná výprava na Mars má už několik desítek let problémy s financováním. Nizozemská společnost Mars One zvolila originální cestu – chce, aby první cestu člověka na Mars financovali televizní diváci z celého světa. Ti budou všechno sledovat a snad i ovlivňovat, cesta bude mít vlastně podobu reality show. Společnost Mars One navíc předpokládá, že první lidé už na Marsu zůstanou.

Svatý Grál kosmonautiky

Cesta lidí na Mars je snem fanoušků kosmonautiky nejméně od 50. let. První konkrétní plány vytvořil klasik raketové techniky, který dostal americké kosmonauty na Měsíc – německý inženýr Wernher von Braun. Státní rozpočty jednotlivých zemí ale dosud nenašly dost peněz, které budou pro uskutečnění této mise nutné, peníze se nenašly ani v rámci mezinárodní spolupráce. Někteří lidé vkládají naději do globálního soukromého sektoru, který je zaměřen na televizní zábavu.

Mars One

Na projektu této meziplanetární reality show začali spolupracovat mj. Gerard 't Hooft, nositel Nobelovy ceny za fyziku, a Paul Romer, spolutvůrce série pořadů Big Brother. Oba doufají, že se jim na Mars podaří vyslat první kolonizátory už v roce 2023. Tito průkopníci nebudou jednorázovými kosmonauty pro cestu tam a zpět, jejich údělem totiž bude Mars skutečně zabydlet. Součástí výpravy podle projektu bude soustava speciálních obytných modulů – habitatů.

<p> <iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/n4tgkyUBkbY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Diváci budou mít možnost sledovat osudy jednotlivých účastníků od fáze přípravy a tréninku přes fázi letu a přistání až po jejich finální pobyt na Marsu. S návratem členů totiž projekt nepočítá. Naopak při každém dalším startovacím oknu k Marsu, tedy zhruba každé další dva roky, by se ke stávajícím kolonistům měli přidávat další. Nakonec by jich v roce 2033, po deseti letech, na povrchu Marsu mělo žít 20. První vlnu kolonistů by měla předcházet série přistání automatickým modulů s potřebným materiálem a konstrukčními prostředky.

Hranice experimentu?

Tento projekt je velice ambiciózní a můžeme říct, že až šílený. Klíčové bude nejen získání technologických dodavatelů, ale hlavně dostatek silných kandidátů, kteří budou schopni navždy opustit Zemi a dobrovolně se stát kosmickými Robinsony bez možnosti návratu. Také zůstává otázkou, nakolik by diváci měli vstupovat do rozhodování o vývoji mise. Představitelé společnosti Mars One už údajně navázali kontakty s řadou firem, které působí v oblasti kosmického průmyslu.

Zdroje: Popular Science (Mars One), Popular Science (soutěž X-Hab), The Daily Mail, Mars One

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.