Kolik ještě žije pand velkých?

24. září 2010

Poslední sčítání pand velkých v západočínské rezervaci Wanglang skončilo příjemným překvapením. Stavy těchto vzácných zvířat se od roku 1998 zdvojnásobily. Vědci jich napočítali šestašedesát. Pokud se stejně dobře vede pandám i v dalších rezervacích, mohl by se jejich celkový současný počet pohybovat kolem tří tisíc.

Sčítání pand velkých ve volné přírodě je zapeklitá záležitost. Pandy o setkání s člověkem nejeví velký zájem a obvykle se mu vyhnou velkým obloukem. Navíc žijí v náročném terénu horských bambusových džunglí, takže každá výprava do jejich království představuje velmi náročný podnik. Rezervace Wanglang se rozkládá na západě Číny na ploše 300 kilometrů čtverečních. V roce 1968 tam ochránci přírody napočítali bezmála dvě stovky pand. V roce 1985 už jich tu žilo pouze devatenáct. Poslední sčítání z roku 1998 přineslo optimističtější výsledek - sedmadvacet kusů. Odborníci ale tento vzestup přičítali spíše přesnější metodě sčítání. Ta byla založená na hodnocení trusu.

Panda kálí až čtyřicetkrát denně, a tak není její trus takovou vzácností jako přímé pozorování těchto zvířat. Hlavní kámen úrazu této metody je v tom, jak určit, komu který trus patří. Vědci se dlouho spoléhali na měření velikosti úštěpků bambusu v trusu. V závislosti na velikosti tlamy může panda ukousnout z bambusového stonku kusy jen o určité velikosti. Různě velké pandy se tak dají podle trusu dobře odlišit.

Metoda má řadu úskalí, a proto se britští genetici v čele Michaelem Brufordem rozhodli identifikovat jednotlivé pandy podle DNA izolované z buněk, které ulpěly na povrchu trusu. Výsledky rozborů a z nich vyvozené odhady o počtech pand v rezervaci Wanglang zveřejnil Brufordův tým ve vědeckém časopisu Current Biology. Genetické analýzy přisoudily pandí trus z rezervace 66 jedincům - pětatřiceti samcům a jednatřiceti samicím.

Otevřená zůstává otázka, nakolik byly předchozí odhady přesné a kolik tedy činí "čistý" přírůstek pandího obyvatelstva v rezervaci. Z genetických analýz vyplynulo, že ve Wanglangu nedochází k "příbuzenským sňatkům". Pandy ještě stále plodí mláďata s partnery, kteří nejsou jejich bližší pokrevní příbuzní. A to je bezesporu dobrá zpráva, protože slibuje populaci pand další prosperitu.

Při sčítání z roku 1998 napočítali vědci v celé Číně 1596 pand velkých. Bruford doufá, že zdvojnásobení počtu těchto zvířat je obecný fenomén a týká se také všech ostatních rezervací. Pokud by to byla pravda, žilo by v Číně kolem 3 tisíc pand velkých. Je to moc anebo málo? Ve srovnání s původními stavy pand je to bezpochyby jen nepatrný zlomek. Na druhé straně je však situace lepší, než si kdo troufal doufat. Mnozí odborníci považovali pandy za tvory odsouzené k vymření.

"Počty jsou velice povzbudivé, ale to neznamená, že bychom mohli v dozoru nad populací pand polevit. Jejich životní prostředí je stále ohroženo a pandy rozhodně ještě nejsou za vodou."

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.